Az utolsó pillanatban született a döntés, értesítse az ismerőseit is: Az influenzajárvány miatt nem lesz oktatás pénteken az iskolákban

Felfüggesztik az oktatást pénteken az ország mindegyik tanintézetében. Az intézkedést az influenzavírus terjedése indokolja.

Mégis szünetel az oktatás pénteken országszerte valamennyi romániai iskolában – az oktatási tárca szerdán késő délután adta ki az erre vonatkozó miniszteri rendeletet. A rendelet megjelenéséig úgy volt, hogy pénteken lesz tanítás. – írja a kisujsag.ro oldal, minisztériumi forrásokra hivatkozva.

Felfüggesztik az oktatást pénteken az ország mindegyik tanintézetében

A román egészségügyi minisztérium szerdán tájékoztatta az oktatási tárcát az influenzavírus okozta fertőzések magas számáról, és kérte, hogy a megbetegedések megelőzésének érdekében országszerte függesszék fel az oktatást január 25-én, pénteken.

A tanügyminiszter rendelettel jóváhagyta a javasolt intézkedést, így a csütörtöki hivatalos szabadnap után pénteken sem lesz tanítás az iskolákban és óvodákban, a két hétvégi nappal együtt a gyerekeknek összesen négy napon át nem kell közösségbe menniük – áll az egészségügyi minisztérium közleményében. 

Ordin de ministru privind suspendarea cursurilor în data de 25 Ianuarie 2019.Ora:17:50PS A se citi 5079 în loc de 5069.

Közzétette: Liviu Marian Pop – 2019. január 23., szerda

Az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központja kedden arról tudósított, hogy huszonhétre nőtt az influenza áldozatainak száma. Ez, húsz százalékkal több a vártnál.

Romániában 34-re emelkedett az influenza halálos áldozatainak száma, szerdán öt ember halt meg a vírusfertőzés miatt, főleg krónikus betegek.

Az áldozatok többnyire olyan páciensek voltak, akik más krónikus betegségben is szenvedtek, és nem kaptak védőoltást.

A román egészségügyi minisztérium szerdai közleménye szerint az elmúlt két hét során több mint 20 százalékkal  nőtt a megbetegedések száma. Ha ez a harmadik héten is megismétlődik, a minisztérium járványhelyzetet hirdet. Ez azt jelenti, hogy országszerte megtiltják a kórházak látogatását.

Az minisztérium kérésére az oktatási tárca péntekre felfüggesztette a tanítást valamennyi romániai iskolában. Romániában csütörtökön munkaszüneti napon ünnepelik Moldva és Havasalföld egyesülését, így a hétvégi szabadnapokkal együtt négy napig nem lesz tanítás az iskolákban. A tárca azt reméli, hogy ezzel csökkenti a vírus terjedésének az esélyeit.

(forrás: MTI)