Kezdőlap Bidista tippek Bőrcipő, bőrből készült táska, bőrkanapé? Tegyük rendbe őket!

Bőrcipő, bőrből készült táska, bőrkanapé? Tegyük rendbe őket!

Manapság már sajnos egyik használati tárgyunk sem olyan tartós, mint régen. Ezek a mindennapi tárgyaink nap, nap után tudatják tulajdonosukkal: ma már semmi sem tart ötökké, és ezzel jobb megbékélni. A legtöbb, amit tehetünk ez ügyben az az, hogy odafigyeléssel megpróbáljuk élettartamukat a lehető legtovább kitolni, hogy kedvenceink még sokáig örömet okozhassanak nekünk.

A bőrcipők, bőrből készült táskák, bőrkanapék bőr bevonata sajnos váratlanul és akaratlanul is megsérülhet, még akkor is, ha nagyon vigyázunk, vigyáztunk rá. Nem az a borzasztó, ha észrevetted, hogy mindennapi kedvenced egy kis sérülést szenvedett. Az az aggasztó, ha ezt nem tudod magad kijavítani!

De most adunk neked pár tanácsot, amikkel helyreállíthatod a sérült bőrt legyen szó akár cipőről, akár bútorról. Ezeket jól jegyezd meg, ugyanis előfordulhat, hogy amikor jobban szemügyre veszed, mondjuk a bőrcsizmádat, az idő vasfogának kérlelhetetlen nyomait fedezed fel rajta.

Sérülések a bőrcipő felszínén

Mit tehetünk akkor, ha nem csak egy pici karcolást látunk a bőrcipőnkön, hanem azt, hogy felfeslett rajta a bőr? Egy kis pillanatragasztó vagy körömlakk segítségével könnyen leküzdhetjük ezt a problémát.

Hogyan tüntessük el a felfeslést a bőrcipőnkről?

  • Egy fogpiszkálóra, vagy gyufaszálra kenjünk egy kevés pillanatragasztót vagy lakkot.
  • Vigyük fel a megsérült rész belsejére a pillanatragasztót, ill. lakkot.
  • Egy törlőkendő, vagy szövetdarab segítségével nyomjuk le a felhasadt részt, 3-4 percig tartsuk lenyomva, amíg a felszakadt bőr megfelelően visszaragad.
  • Amennyiben a karcolás még látható, töltsük ki azt pillanatragasztóval. Annak megszáradása után az érintett részre vigyünk fel több rétegben a cipő színének megfelelő festéket. Kész is vagyunk, nyoma sincs a sérülésnek!

Hogyan tüntessük el a karcokat viasz segítségével?

  • A mély karcokat könnyedén megszüntethetjük bőrcipőnkön viasz vagy paraffin segítségével.
  • Melegítsük fel a viaszt vagy paraffint és óvatosan töltsük ki vele a sárült részt.
  • Miután a viasz megkeménykedett, jól törölgessük meg a problémás területet flanelből készült kendővel, majd bőrápoló krémmel.

Sajnos a bőrrel bevont bútorok nagyon gyakran megsérülnek. Ezek eltüntetése hasonló a cipőknél említettekhez, de jelen esetben van pár apró trükk is!

Hogyan tüntethetjük el a karcokat bőrből készült bútorokról?

  • Az érintett területet és annak környékét kenjük be olívaolajjal. Fontos, hogy körkörös mozdulatokkal csináljuk, továbbá finoman és fokozatosan.
  • Várjuk meg, míg az olaj teljesen felszívódik és megszárad.
  • Amennyiben a karc még mindig nem szűnt meg, alkalmazhatjuk a következő trükköt. Először a sérült részt kenjük be olívaolajjal, majd egy pamutkendőt nedvesítsünk meg és helyezzük rá a sérült bőrrészre.
  • A pamutkendőre helyezzük rá a felforrósított vasalót, annak hője segít, hogy az olaj még mélyebben behatoljon a bőrbe és így „gyógyítsa meg” a sérült részt.
  • Hogy a sérült részt teljesen eltüntessük, kenjük azt be a megfelelő színárnyalatú cipőápoló krémmel, utána előbb vattával dörzsöljük át, majd a felesleget egy szivaccsal távolítsuk el.

Hogyan tüntethetjük el a karcokat a lakkcipőről?

  • Oldjunk fel puha szappant meleg vízben, majd törölgessük be ezt a folyadékot a lakkcipő érintett részére.
  • Ezután töröljük szárazra és szárítsuk meg a cipőt.
  • A karcba kenjünk színben megfelelő körömlakkot. Egy réteg elég lesz.

A lakkcipő nagyon puha, ezért nagyon könnyen kirepedezhet a felülete. Hogy megelőzzük a nagyobb bajt, megfelelő módon kell ápolni. Soha se használj lakkcipő tisztításához durva sörtéjű kefét, és ugyancsak tilos a lakkcipőt szélsőségesen hideg vagy meleg hőmérsékletnek kitenni.

Ha a lábbeli nedves, amint lehet, töröljük le róla a nedvességet egy száraz kendővel. Ugyancsak ajánlott a lakkcipőt hetenként egyszer áttörölni vazelines vagy glicerines szivaccsal. Ez megakadályozza, hogy megrepedezzen, megkarcolódjon a bőr.

Kis ügyességgel bőrből készült tárgyaink újjászületnek, mi ez, ha nem művészet?! Adj hasznos tanácsokat barátaidnak, ismerőseidnek, biztosan hálásak lesznek érte!