Kezdőlap Bidista tippek Hogyan gondozzuk helyesen az orchideát? Néhány egyszerű tipp, amiről gyakran megfeledkezünk!

Hogyan gondozzuk helyesen az orchideát? Néhány egyszerű tipp, amiről gyakran megfeledkezünk!

Nagyon sokan kapnak orchideát ajándékba és nem tudnak arról, hogy ez a csodálatos virág többször is virágzik.
Ma szeretnénk bemutatni nektek néhány olyan ötletet az orchidea gondozásához, amelyek elősegíthetik a növény virágzását. A virágokban pedig akár hosszú hetekig is gyönyörködhetünk.

Hogyan gondozzuk helyesen az orchideát

A hőmérséklet

Az orchideát olyan helyre tegyük, ahol az éjszakai hőmérséklet kevesebb mint a nappali. Ezért a legmegfelelőbb hely számára az ablak közelében van, akár az ablakpárkányra is tehetjük. Az is nagyon fontos, hogy a helyiség, ahol a növény van, rendszeresen szellőztetve legyen, mert az orchidea szereti a levegő,t csak arra vigyázzunk, hogy ne legyen huzat.

A fény

Az orchidea imádja a fényt, ezért jól érzi magát az ablak közelében, de a tűzőnapsugarakat nem viseli jól. Nyáron 20 – 30 cm távolságra legyen az ablaktól. Lehetőleg a függöny is legyen elhúzva az ablakon, hogy megvédje a növényt az erős napsugaraktól.

A víz

Az orchideát egyszer egy héten kell locsolni, lehetőleg reggel, de amikor nagyon meleg van akkor több vízre van szüksége. Nem a szokásos módon kell öntözni. Fogjuk meg a kezünkben az orchidea cserepét és tegyük bele egy langyos vízzel teli edénybe pár percre. Amikor már nem képződnek buborékok a felületén, vegyük ki a vizes edényből és hagyjuk lecsepegni róla a vizet mielőtt a helyére tennénk. Használhatunk szénsavmentes ásványvizet, vagy tiszta esővizet is az orchidea öntözéséhez.

Hogyan gondozzuk helyesen az orchideát

A fent említett tanácsokon kívül még adunk néhány ötlete,t amelyek elősegítik a növény virágzását:

– Helyezzük az orchideát sötét helyre 5 napra, majd tegyük vissza a megszokott helyére. Három hét elteltével rügyeznie kell, hogy újra virágba borulhasson. Ezt a módszert csak akkor alkalmazzuk, ha az orchidea egészséges és fejlett.
– Öntözés helyett tegyünk néhány jégkockát a cserépbe (3 jégkockát hetente). A fagy megöli a baktériumokat. Érdemes szénsavmentes ásványvízből készíteni a jégkockát.

Próbáljátok ki ezeket az ötleteket és az orchideátok mindig tele lesz virággal!