Kezdőlap Bidista tippek Így vedd rá az orchideát, hogy újra virágozzon!

Így vedd rá az orchideát, hogy újra virágozzon!

Az orchidea egy csodálatos növény, de időnként előfordul, hogy hónapokon át nem virágzik. Ezt a különleges növényt megfelelően kell gondoznunk ahhoz, hogy elkápráztasson minket a fantasztikus virágaival.

Az orchidea számára nagyon fontos a pihenőidő. A természetes élőhelyén a virágzást követően pihenőidőt tart, ilyenkor nem hoz új virágokat és nem is nő. Ebben az időszakban a víz és tápanyagigénye is minimális. Ezért fontos, hogy mi is kellő pihenőidőt biztosítsunk a számára. Miután elvirágzott, vágjuk le azokat a szárakat, amelyeken a virágai voltak. 4 – 5 héten keresztül öntözzük kevesebbet és ne tápoldatozzuk.

Arra figyeljünk, hogy a pihenő idő alatt se száradjon ki a növény. Ha a levelei kezdenek összehúzódni, az azt jelenti, hogy több vízre van szüksége.

A lecsökkentett hőmérséklet is virágzásra ösztönzi az orchideát. Minden este tegyük olyan helyiségbe a növényt, ahol alacsonyabb a hőmérséklet, mint a nappali helyén. Így már 3 – 4 hét alatt virágzásra bírhatjuk.

Az orchidea Phalaenopsist nyáron sokan a kertben tartják, de van aki túlságosan hamar beviszi a lakásba. Nyugodtan hagyjuk kint akkor is, ha az éjjeli hőmérséklet 13 – 14 fok körüli. A nappali és az éjszakai hőmérséklet közötti változás jó hatással van a növényre, ezért hamarabb fog virágzani.

Mikor az orchidea virágzani kezd fontos, hogy világos helyre tegyük. Ez a növény nagyon szereti a fényt, ezért virágzáskor is nagy szüksége van rá.

A pihenőidőt követően hetente egyszer tápoldatozzuk az orchideát. Azonban ne adjunk a növénynek túl sok tápoldatot, mert az káros lehet rá.

Az orchidea Phalaenopsist, ha jól érzi magát a cserépben, elég kétévente egyszer átültetni.

A fenti tippek betartásával az orchideát rávehetjük, hogy minél előbb virágozzon, arra viszont figyeljünk, hogy a növénynek legyen ideje regenerálódni, mert pihenőidő nélkül nem tud megfelelően fejlődni és így nem is képesévente több alkalommal virágzani.