Kezdőlap Színes Norvégia a világon elsőként betiltotta az erdőirtást

Norvégia a világon elsőként betiltotta az erdőirtást

A norvég kormány öt évvel ezelőtt tett hivatalos ígéretet arra – az Egyesült Királysággal és Németországgal együtt -, hogy támogatni fogja a fenntartható gazdálkodásból származó beszerzési láncok létrehozását és működését. Úgy fest, a skandináv ország komolyan vette ígéretét, és konkrét lépésekre szánta el magát, ugyanis – a világon első országként – betiltották az erdőirtást.

A parlament ígérete szerint az állami közbeszerzések során teljes mértékben nélkülözik az erdőirtásból származó termékeket. Norvégia minden bizonnyal jó példát mutat azon országok számára, akik szintén elkötelezettek a fenntartható fejlődés, és a természetvédelem iránt – írja a morzsafarm.hu.

Az új törvények értelmében minden olyan termék, melynek előállítása erdőirtás révén jön létre, tiltott lesz az országban.

Norvégia igyekszik a határain kívül is javítani a helyzeten: Komoly összegeket költöttek el azért, hogy Indonéziában, Libériában, és Brazíliában is befejeződjenek az erdőirtások. Az említett országok mellett Afrikában is igyekeznek segíteni, az ő közreműködésüknek köszönhetően lett Libéria a fekete kontinens első olyan országa, ahol megszűnt a fakivágás.

Az erdőirtás fő kiváltó oka az egyre intenzívebb mezőgazdasági tevékenység. A farmerek a fák kivágásával igyekeznek helyet biztosítani az állatoknak a legelésre. A kivágott és elégetett fák azonban nagy mennyiségű szén-dioxidot juttatnak a levegőbe, ráadásul a fakivágás az érintett területek vízháztartását is megzavarja, megváltozik a folyók vízhozama és folyása is.

Becslések szerint bolygónk összes (!) esőerdeje eltűnhet a következő 100 évben, ha az erdőirtások ilyen ütemben folytatódhat, ez pedig beláthatatlan következményekkel járnak.

A Föld növényeinek és állatainak körülbelül 80%-a ezekben az erdőkben él, többségük pedig nem lenne képes túlélni természetes élőhelyének elvesztését. A fák pedig kiemelt fontosságúak, hiszen nagy szerepet játszanak az üvegháztartású gázok és egyéb szennyező részecskék megkötésében, javítva ezzel a levegő minőségét.