Kezdőlap Színes Pályaváltáson gondolkozol? 5 tipp a Jooble portáltól az új karrier felé vezető...

Pályaváltáson gondolkozol? 5 tipp a Jooble portáltól az új karrier felé vezető úton

Az utóbbi évek pszichológiai elemzései azt mutatják, hogy fennáll a kiégés veszélye, amennyiben többé nem okoz örömet a szakmánk, nem érezzük a személyes fejlődést és nincs kitűzhető karriercélunk.

A Jooble állásgyűjtő platform, amely Magyarország legnagyobb állásokkal foglalkozó weboldala lett, összegyűjtött néhány tippet, hogyan tud karriert váltani. Portálukon pedig több tízezer aktuális lehetőséget kínálnak akár kisebb városokban is: állás Győr vagy akár állás Villány keresésekre.

Egy adott területen nagyon sokáig lehet dolgozni – de nem mindegy, hogy a szíve sugallatára vagy a szülei tanácsa alapján választotta. Ez idő alatt nagy valószínűséggel jó menedzser vagy a szakterület szakértője lesz.

De eljön a pillanat, amikor valami kezd elromlani. Ezt a pillanatot soha nem lehet előre megjósolni vagy megtervezni. Ez a fordulat akkor következik be, amikor a munka már nem okoz örömet, és a vezetői feladatok sivárnak és lehetetlennek tűnnek. És napról napra egyre tisztábban vesszük észre, hogy mindvégig rossz irányba haladtunk.

Karriertanácsadók elmondják, hogyan változtasson a szakmai életén, és mik legyenek az első lépések. De mindenekelőtt érdemes megjegyeznünk, hogy nem szabad erőltetni az eseményeket és sietni. A pályaváltás maraton, nem sprint. Minden lépést mérlegelni és elemezni kell. Pontosan hogyan is kell csinálni?

  1. Kezdésként érdemes elemezni a jelenlegi helyzetet. Határozza meg a kiváltó okot, ami miatt nem érez többé elégedettséget a szakmájában. Volt valami esemény vagy változás a környezetében? Nagyon fontos, hogy megértse a tevékenységi területhez való hozzáállását. Lehet, hogy nem maga szakma, hanem a cég a kiváltó ok. Kérdezze meg magától: ha egy másik cégnél dolgozna, más vezetővel, változna bármi is?
  • Az „igen, talán” válasz azt jelenti, hogy nem szabad elsietnie a tevékenységi kör megváltoztatását, és először például egyszerűen céget válthat.
  • A kategorikus „nem” általában azt jelenti, hogy eljött az ideje a pályaorientációs kérdés megoldásának. Nem szabad ettől félnie és aggódnia. Manapság egyre többen lépnek át egyik szakmai területről a másikra.
  1. Amikor új szakmát választ, ne siessen lemondani minden tapasztalattal megszerzett készségről és kompetenciáról. Az évek során végzett munka hatalmas tapasztalattal vértezte fel – szüksége lehet rá. Írja le az összes kompetenciáját, felhasználási területeiket és készségeit. Ezzel a tudással és képességekkel tud új területre lépni.
  2. Az iparág kiválasztása után forduljon a munkaerőpiac felé, és gondolja át a lehetséges tevékenységtípusokat. Melyik területre léphet be gond nélkül? Kétlépcsős stratégia alkalmazását javasoljuk. Először is maradjon ugyanabban a pozícióban, de változtassa meg az iparágat. A következő lépés pedig a pozíció megváltoztatása egy új területen. Az ilyen átmenetek sokkal könnyebbek és hatékonyabbak, mert kevésbé kockázatosak.
  3. Ha már kiválasztotta az új tevékenységi területet, azt tanácsoljuk, végezzen részletes elemzést, és bizonyosodjon meg arról, hogy ez a terület pontosan az, amire szüksége van. Ehhez próbáljon meg részletesen elmerülni a témában. Konferenciák, szemináriumok, könyvek – pontosan erre lesz most szüksége.

Az elmélet elsajátítása után ideje áttérni a gyakorlatra. Ehhez mondja el a környezetének, hogy úgy döntött, egy új szféra részévé válik. Szóljon róla rokonoknak, ismerősöknek, volt kollégáknak, vállalkozóknak. Az öt kézfogás szabályát még senki nem cáfolta meg, a segítség a legváratlanabb pillanatban jöhet.

  1. Készen kell állnia a „tiszta lapra” a karrierjében és a karrierlétra legelső fokára. Még akkor is, ha korábban sikeres menedzser volt, ha egy teljesen új téma szakértőjévé szeretne válni, nagy valószínűséggel a nulláról kell kezdenie. Ne hagyja, hogy ez megijessze!

Amennyiben megfogadja ezt az 5 tanácsot, akkor zökkenőmentesebben válthat karriert és hamarosan új kihívások elé nézhet.