Kezdőlap Receptek 20-40 perces receptek Az új Charlotte torta az év sikersüteménye! Ez az édesség minden visz!

Az új Charlotte torta az év sikersüteménye! Ez az édesség minden visz!

Bátran kijelenthető, hogy minden édesszájú szereti a Charlotte tortát. Nem is csoda, hiszen ez egy könnyű, könnyen elkészíthető almás sütemény, ami mindenképpen a legjobb választás, talán csak a megjelenése kivétel ez alól. Most viszont a 2017-es év slágerét mutatjuk be kedves olvasóinknak, azaz a megújult Charlotte tortát, mely nem csak olyan finom, mint a hagyományos, eddig ismert Charlotte torta, hanem ezenfelül az asztal legszebbje is!

Az ínycsiklandóan finom almás Charlotte torta

Hozzávalók a tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 150 gramm vaj
  • három tojás
  • fél teáskanál sütőpor
  • egy csipetnyi só
  • egy citrom héja
  • 4-5 nagyobb alma
  • porcukor (a díszítéshez)
  • sütőformák (körülbelül 24 darab)

Hozzávalók a tésztához:

  • 400 ml víz
  • 20 dkg cukor
  • egy csipetnyi darált fahéj

Elkészítése:

1. Mossuk meg, majd szárítsuk le az almákat, de a héjukat ne távolítsuk el! Vágjuk fel az almákat vékony (2 mm-es) szeletekre. A héj üde színe még szebbé teszi majd a formálandó rózsákat. Váltogatva is használhatunk piros, illetve ságra héjú almaszeleteket. Egy rózsa elkészítéséhez 7 almaszeletre lesz szükségünk. Amennyiben nem mindegyik szelet sikerült tökéletesre (sérült, túl vastag, egyenletlen stb.), azokat se dobjuk el, hiszen a töltelékhez is szükségünk lesz almára! A megmaradt almát vágjuk fel nem túl nagy darabokra.

2. Egy lábasba öntsünk vizet, adjuk hozzá a cukrot és a fahéjat. Tegyük fel forralni, majd mikor már forr, és a cukor teljesen felolvadt benne, tegyük bele azokat az almaszeleteket, melyekből a rózsákat készítjük majd. Tegyük kis lángra, majd egy keveset főzzük, vigyázzunk arra, hogy az almaszeletek ne essenek szét, de megpuhuljanak. Ezután szedjük ki, majd hűtsük ki és szárítsuk le őket. A visszamaradt cukros-fahéjas vízre még szükségünk lesz!

3. A tojásokat verjük fel cukorral, majd tegyük bele a citromhéjat, és a csipetnyi sót is. Adjuk hozzá a vajat és keverjük tovább. Adagonként adjuk hozzá a lisztet és a sütőport. Alaposan keverjük össze.

4. A sütőformát béleljük ki sütőpapírral, aztán egyharmadáig öntsük bele a tésztát, majd szórjunk erre egy réteg apróra vágott almát, végül erre az almarétegre öntsük rá egyenletesen a maradék tésztát is.

5. Ezután következik a legizgalmasabb rész, az almarózsák elkészítése. Ehhez fektessünk le (részben egymásra) hét almaszeletet. Tekerjük fel a képen látható módon. Ezen módszer szerint készítsük el a többi almarózsát is.

6. A rózsák készítésének van még egy módja, ehhez azonban szükségünk van egy kevés tésztára is, viszont a rózsák még szebbek lesznek.

7. Az almarózsákat tegyük a sütőformába, a tésztára. Nem kell mélyen belenyomkodni őket a tésztába, hogy könnyedén a sütemény tetején maradjanak majd a sütés után.

8. Előmelegített sütőben 30-40 percig süssük, 160 fokos hőmérsékleten. Mindenképpen vegyük figyelembe a saját sütőnk típusát. Egy fogpiszkálóval rendszeresen ellenőrizzük, ha már nem tapad rá a tészta, kész.

9. Mielőtt elhelyezzük az asztalon, az almarózsákat kenegessük be a megmaradt sziruppal, de megszórhatjuk a süteményt porcukorral is.

Az így elkészített Charlotte torta az ünnepi asztal dísze lesz és nemcsak a szem lakik majd jól, hanem az asztal körül ülők is!

Az almarózsákat külön is elkészíthetjük és teához fogyasztva nagyon eredeti választás. Ne feledd ezt a receptet megmutatni barátaidnak, ismerőseidnek is!