Kezdőlap Színes Egy régész 36 évet áldozott fel az életéből, hogy elkészítse az ókori...

Egy régész 36 évet áldozott fel az életéből, hogy elkészítse az ókori Róma legpontosabb mását

Egy örökkévalóságig lehet nézegetni!

Annak ellenére, hogy az évszázadok során Róma jelentősen megváltozott, a nevezetes történelmi épületeinek a többsége vagy azok maradványai megmaradtak, melyek ma is emlékeztetnek az ókori Róma dicsőségére. Most ön is megtekintheti a múlt egyik hatalmas városát.

Az ókori Róma városának egyedülálló makettje a múzeum ókori civilizációs világ kiállításában látható.

A gipszből készült makett, IV. századi Rómát I. Konstantin idejében mutatja be, és a „Plastico di Roma Imperiale” (Az Ókori Császári Róma makettje) nevet kapta.

Ezt a részletes Római makettet Italio Gismondi régész márványterv alapján készítette. A makett gipszből készült 1:250 méretarányban. Gismondi 1935-ben kezdte meg munkáját, és csak 35 évvel később fejezte be.

Összehasonlításképpen: maga a Colosseum felépítése három és félszer kevesebb időt vett igénybe! Manapság ezt a makettet tekintik az ókori Róma egyik legpontosabb másának.

A makettet maga Mussolini Augustus császár (Kr. 63) születési évfordulójának tiszteletére rendelte meg. A IV. századi időpont kiválasztás nem volt véletlen: hiszen a város maximális méretét ekkor, Konstantin császár (Kr. 306–337) uralkodása alatt érte el.

Gismondinak a régi térképek felhasználásával sikerült újrateremtenie a méretarányos császári főváros mását.

Ez a hatalmas makett (több mint 200 méter hosszú!) lehetővé teszi az ókori város részletes megtekintését. És még arra is jó, hogy ellenőrizzük, mennyire ismerjük az ókori műemlékeket.

Őn megtalálná a Kolosszeumot? Vagy a Capitolium-ot? Találja meg!

Tudott ön erről a hihetetlen makettről?