Kezdőlap Bidista tippek Most megmutatjuk, hogyan termelj ingyen kivit az erkélyeden!

Most megmutatjuk, hogyan termelj ingyen kivit az erkélyeden!

Könnyen és egyszerűen termelhetsz otthon kivit, csak pár dologra lesz szükséged hozzá. Fontos, hogy válassz egy érett kivit, amely már megpuhult. A legjobb, ha egyszerre többet ültetsz, mert nem minden kivi képes gyökeret ereszteni. Sok fényre van szüksége és nem viseli jól a hűvöset, ezért egy olyan helyet kell neki keresned, ahol sok napsütés éri, de nincs huzatban. A kiviültetéshez a legideálisabb időszak március – május.

Hogyan nevelj otthon kivit?

Mosd meg a gyümölcsöt és vágd darabokra, a kivi belsejét tedd egy pohár meleg vízbe és hagyd benne, amíg kihűl a víz. Alaposan mosd meg a gyümölcsdarabokat, hogy csak az apró magvak maradjanak a vízben. A magvakat tedd egy papírtörlőre és hagyd száradni pár órát. A magvakat csomagold egy vattadarabba és tedd egy tányérra, önts rá egy kevés meleg vizet, de ne csöpögjön belőle a víz. A tányért takard le fóliával és tedd az ablakpárkányra, hogy érje a meleg és a fény. Éjszakára húzd félre a fóliát, hogy érje a levegő, reggel pedig önts rá kevés langyos vizet. 7 – 10 nap alatt a kivimagvakból hajtások lesznek.

Válassz egy nagyobb cserepet és tegyél bele néhány követ, amely majd elvezeti a vizet, töltsd meg virágfölddel. Készíts 5 – 10 mm mélységű lyukakat a földbe és ültesd bele a kihajtott kivimagvakat. Fedd be egy vékony réteg földdel. Locsold meg kevés szoba hőmérsékletű vízzel és takard le fóliával, tedd napos és meleg helyre.

3 – 6 nap múlva előbújnak az első levelek. A későbbiekben távolítsd el a cserépből a gyenge palántákat, csak az erőseket hagyd meg. Nem kell minden nap öntözni, a kivinek nincs szüksége túl sok vízre. Tavasszal és nyáron elég hetente kétszer locsolni, langyos vízzel. Télen a kivi lassabban nő, ilyenkor elég ha 2 -3 havonta egyszer meglocsolod. A meleg időszakban kiteheted az erkélyre is, mert a napsütés jót tesz neki. A hideg időben azonban a lakásban kell tartani.

A kivi gyökerei gyorsan nőnek, ezért mikor a növények már elég nagyra nőttek, ültesd őket külön cserepekbe. Amikor a növények 10 – 13 cm nagyságúak, átültetheted őket, hogy minden cserépben csak egy kivi legyen. A kivi először csak virágzik, majd 3 -4 év múlva már gyümölcsöt is teremhet.

Próbáld ki bátran ezt a módszert és pár év múlva már a saját kividet eheted!