Csak egy este kellett ahhoz, hogy megvalósítsa régi álmát. El se hiszed, hogy MIT alkotott!

1968-ban olasz tervezők Francisco Teodoro, Cesare Paolini és Piero Gatti úgy döntöttek, hogy szembeszállnak a bútorgyártokkal és olyasmit találnak ki, ami egyáltalán nem hasonlít a megszokott és unalmas székekre és díványokra…

Az volt az ötletük, hogy vízzel töltenek meg PVC zsákokat. Az újszerű elgondolás megtetszett Aurelio Zanotta iparmágnásnak, aki azt javasolta, hogy a műanyagot cseréljék le finom szövetre és a vizet pedig poliészterin töltőanyaggal. A termék annyira egyszerű és zseniális volt, hogy rögtön óriási népszerűségre tett szert.

Minek nem nevezték ezt a babzsákfotelt: babszék, körteszék, váznélküli szék, Big-Ben, párna szék… A lényeg ugyan az,  kényelmet ad. A Bidista.com -tól kapott instrukciók alapján te is könnyedén elkészítheted!

Saját kézzel készített babzsákfotel

A váznélküli szék elkészítésének a technológiája meglehetősen egyszerű, bárki megbirkózik vele, aki tud tűvel bánni.

Szükséged lesz

  • 2,5 x 1,4 m szövetre a belső huzatnak (eléggé tartós és jól formázható)
  • 2,5 x 1,4 m szövetre a külső huzatnak (megfelelő az erős pamut, velúr, bútorszövet, műbőr)
  • 200-300 l nikecellre (gyöngy formában)
  • 50 cm-es cipzárra a belső huzathoz
  • 100 cm-es cipzárra a külső huzathoz
  • erős cérnára
  • papírra a szabásmintához (régi tapéta vagy újságpapír)
  • 2 db 10 cm-es tépőzárra (a huzatok egymáshoz rögzítéséhez)

Elkészítés folyamata

1. Készítsd el a szabásmintát. A szabványos babzsákfotel 6 db ékből (oldalrész) és 2 db kör, vagy hatszög alakú részből (a felső nagyobb az alsó kisebb) és fülből áll. A szék formája attól, hogy az alja kör, vagy hatszögletű, jelentősen nem változik.

2. A szabásminta alapján vágd ki a részeket, ne felejts (1-1,5 cm) ráhagyni a varrásnak.

3. Először a belső huzatot varrd meg az elemekből. Az utolsó varrásba varrd bele a kisebbik méretű cipzárt.

4. Varrd hozzá az alját kényelmesebb, ha előtte gombostűvel összefogod az elemeket.

5. Az előzőek szerint készítsd el a külső huzatot. A belső oldalhoz felül varrd hozzá a két tépőzárat, kívülre pedig egy fület. A fület egyszerű elkészíteni: a szövetből vágj ki egy téglalap formát, hajtsd ketté és fonákjának a széleit varrd össze majd fordítsd ki.

6. Amikor a huzatok elkészültek, a belsőt meg lehet tölteni nikecell gyönggyel. Nagyon fontos, hogy az apró gyöngyök nagyon könnyen szétszóródnak és mindenhez hozzá tapadnak, ezért nagyon nehéz őket összeszedni!

A cipzár nyílásába félbevágott műanyag palackot kell helyezni (mintha egy tölcsér lenne) és lassan a zsák 2/3 részig meg kell tölteni a gyöngyökkel. A tölcsér papírból is elkészíthető. A töltés befejeztével húzd össze a cipzárt.

7. Húzd rá a külső huzatot, a tépőzárakkal rögzítsd össze. Húzd össze a cipzárt és gyönyörködj a saját magad által készített csodálatos fotelban!

Megtestesült kényelem és szépség! Direkt erre a kényelemre van szüksége a hátadnak és a derekadnak, és a kismama pocaknak is nélkülözhetetlen holmi. Ahhoz, hogy a fotel megtartsa a formáját időnként a töltő anyagot pótolni kell.

Bíztasd barátaidat arra, hogy készítsenek ők is babzsákfotelt, oszd meg velük ezt a cikket!