Kezdőlap Színes Veszélyes új szúnyogfaj jelent meg hazánkban

Veszélyes új szúnyogfaj jelent meg hazánkban

Egy koreai szúnyogfaj bukkant fel Magyarországon, azonban kapacitás híján megbecsülni is nagyon nehéz, milyen számban, és mely területeken lehet jelen a Délkelet-Ázsiából származó szúnyogfaj, amely számos betegség, többek között a bőr és szívférgesség, vagy a Nyugat-nílusi láz terjesztésére is képes. Vélhetően a szúnyogok petéi import autógumikkal érkeztek az országba – számolt be a hírről a Blikk.hu.

A 24.hu korábban megkereste Dr.Kemenesi Gábor virológust, aki azt mondta: a hazai fauna új taggal bővült, a koreai szúnyog pedig erőteljesen terjeszkedik. A szakember az országban egyedüliként követi nyomon a koreai szúnyogok mozgását munkatársaival. Pécsen belül már kimutatták a faj sugárirányú terjedését.

– Nem tudhatjuk, hogy más településeken mi a helyzet, mert kutatásra sem kapacitás, sem pedig pénz nem áll rendelkezésre. Feltételezhetjük viszont, hogy a faj Magyarországon is nagy területen megvetette már lábát, és már túl vagyunk azon a ponton, amikor megállíthatnánk. – mondta a szakember.

A bőrférgességet is okozó élősködőt több pécsi mintából is kimutatták, amely a szúnyog közvetítésével jutott be a gazdaszervezetbe, ám elsősorban a kutyafélék parazitájáról van szó, emberben nem tud kifejlődni. A test több pontján is komoly gyulladást okozó betegség eddig évente 5-10 alkalommal fordult elő, ez a szám a szúnyogok megjelenésének köszönhetően a jövőben azonban több lehet.

A probléma megoldása szinte lehetetlennek tűnik. A hazánkban alkalmazott általános szúnyogirtást ugyanis a peték és a lárvák túlélik, a körforgás pedig néhány héten belül újraindul. Ennek elkerülése érdekében korábban folyamatos, országos szintű monitorozásra lett volna szükség.