Bezár a fóti gyermekváros – De mi lesz a gyerekekkel?

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő a fóti Gyermekváros bezárása ellen tiltakozik. Véleménye szerint nem megfelelő körülmények közé száműznék a gyermekeket, és az is káros lenne rájuk nézve, ha elszakítanák őket barátaiktól, nevelőiktől, megszokott környezetüktől.

A Károly István Gyermekközpontot bezárják, az ott élőket pedig az ország különböző városaiban helyezik el, többek között Kalocsán, Zalaegerszegen, illetve a fővárosban. Az intézmény minden valószínűség szerint már az idei év első felében véglegesen bezárja kapuit – írja a Blikk.

Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár plusz férőhelyek teremtését, valamint korszerű, a gyermekek igényeit kielégítő ellátást ígért, a fóti Gyermekközpont bezárását pedig az épület állapotával, és a túlzsúfoltsággal indokolta meg.

„Kalocsán semmilyen építkezés nincs, Zalaegerszegen pedig van ugyan, de azt remélték, az a várólistás gyermekeknek van” – mondta Szél Bernadett az ATV-nek. A politikus határozottan kijelentette, véleménye szerint a gyerekek érdeke az, hogy Fóton maradjanak.

„Ezeknek a gyermekeknek ott van az otthona. Nem tudom mi lesz velük, ha ezt megcsinálják velük. Beszéltem gondozókkal, nekem azt mondták, lesz olyan gyerek, aki szerintük ezt nem fogja túlélni.”

Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő szerint a legnagyobb problémát az okozza, hogy Fóton speciális nevelési igényű, fogyatékossággal élő gyerekek is vannak, akik mellé szakemberek kellenek.

„Ezek a gyermekek kiszolgáltatott helyzetben vannak, nem tehetnek arról, hogy állami gondozásban élnek. Az ilyen esetekben azt kell mérlegelni, hogy az állam jó szülője-e ezeknek a gyerekeknek. Ha bizonytalanságban tartja őket, ha nem nyújt megfelelő gondoskodást, akkor ki kell jelenteni, hogy az állam mulasztást követ el.” – Fogalmazott a szakember, aki emellett attól is tart, hogy a befogadó intézményekben nem lesz megfelelő számú, felkészült munkaerő.