Kezdőlap Bidista tippek Csak egy este kellett ahhoz, hogy megvalósítsa régi álmát. El se hiszed,...

Csak egy este kellett ahhoz, hogy megvalósítsa régi álmát. El se hiszed, hogy MIT alkotott!

1968-ban olasz tervezők Francisco Teodoro, Cesare Paolini és Piero Gatti úgy döntöttek, hogy szembeszállnak a bútorgyártokkal és olyasmit találnak ki, ami egyáltalán nem hasonlít a megszokott és unalmas székekre és díványokra…

Az volt az ötletük, hogy vízzel töltenek meg PVC zsákokat. Az újszerű elgondolás megtetszett Aurelio Zanotta iparmágnásnak, aki azt javasolta, hogy a műanyagot cseréljék le finom szövetre és a vizet pedig poliészterin töltőanyaggal. A termék annyira egyszerű és zseniális volt, hogy rögtön óriási népszerűségre tett szert.

Minek nem nevezték ezt a babzsákfotelt: babszék, körteszék, váznélküli szék, Big-Ben, párna szék… A lényeg ugyan az,  kényelmet ad. A Bidista.com -tól kapott instrukciók alapján te is könnyedén elkészítheted!

Saját kézzel készített babzsákfotel

A váznélküli szék elkészítésének a technológiája meglehetősen egyszerű, bárki megbirkózik vele, aki tud tűvel bánni.

Szükséged lesz

  • 2,5 x 1,4 m szövetre a belső huzatnak (eléggé tartós és jól formázható)
  • 2,5 x 1,4 m szövetre a külső huzatnak (megfelelő az erős pamut, velúr, bútorszövet, műbőr)
  • 200-300 l nikecellre (gyöngy formában)
  • 50 cm-es cipzárra a belső huzathoz
  • 100 cm-es cipzárra a külső huzathoz
  • erős cérnára
  • papírra a szabásmintához (régi tapéta vagy újságpapír)
  • 2 db 10 cm-es tépőzárra (a huzatok egymáshoz rögzítéséhez)

Elkészítés folyamata

1. Készítsd el a szabásmintát. A szabványos babzsákfotel 6 db ékből (oldalrész) és 2 db kör, vagy hatszög alakú részből (a felső nagyobb az alsó kisebb) és fülből áll. A szék formája attól, hogy az alja kör, vagy hatszögletű, jelentősen nem változik.

2. A szabásminta alapján vágd ki a részeket, ne felejts (1-1,5 cm) ráhagyni a varrásnak.

3. Először a belső huzatot varrd meg az elemekből. Az utolsó varrásba varrd bele a kisebbik méretű cipzárt.

4. Varrd hozzá az alját kényelmesebb, ha előtte gombostűvel összefogod az elemeket.

5. Az előzőek szerint készítsd el a külső huzatot. A belső oldalhoz felül varrd hozzá a két tépőzárat, kívülre pedig egy fület. A fület egyszerű elkészíteni: a szövetből vágj ki egy téglalap formát, hajtsd ketté és fonákjának a széleit varrd össze majd fordítsd ki.

6. Amikor a huzatok elkészültek, a belsőt meg lehet tölteni nikecell gyönggyel. Nagyon fontos, hogy az apró gyöngyök nagyon könnyen szétszóródnak és mindenhez hozzá tapadnak, ezért nagyon nehéz őket összeszedni!

A cipzár nyílásába félbevágott műanyag palackot kell helyezni (mintha egy tölcsér lenne) és lassan a zsák 2/3 részig meg kell tölteni a gyöngyökkel. A tölcsér papírból is elkészíthető. A töltés befejeztével húzd össze a cipzárt.

7. Húzd rá a külső huzatot, a tépőzárakkal rögzítsd össze. Húzd össze a cipzárt és gyönyörködj a saját magad által készített csodálatos fotelban!

Megtestesült kényelem és szépség! Direkt erre a kényelemre van szüksége a hátadnak és a derekadnak, és a kismama pocaknak is nélkülözhetetlen holmi. Ahhoz, hogy a fotel megtartsa a formáját időnként a töltő anyagot pótolni kell.

Bíztasd barátaidat arra, hogy készítsenek ők is babzsákfotelt, oszd meg velük ezt a cikket!