Most megmutatjuk, hogyan termelj ingyen kivit az erkélyeden!

Könnyen és egyszerűen termelhetsz otthon kivit, csak pár dologra lesz szükséged hozzá. Fontos, hogy válassz egy érett kivit, amely már megpuhult. A legjobb, ha egyszerre többet ültetsz, mert nem minden kivi képes gyökeret ereszteni. Sok fényre van szüksége és nem viseli jól a hűvöset, ezért egy olyan helyet kell neki keresned, ahol sok napsütés éri, de nincs huzatban. A kiviültetéshez a legideálisabb időszak március – május.

Hogyan nevelj otthon kivit?

Mosd meg a gyümölcsöt és vágd darabokra, a kivi belsejét tedd egy pohár meleg vízbe és hagyd benne, amíg kihűl a víz. Alaposan mosd meg a gyümölcsdarabokat, hogy csak az apró magvak maradjanak a vízben. A magvakat tedd egy papírtörlőre és hagyd száradni pár órát. A magvakat csomagold egy vattadarabba és tedd egy tányérra, önts rá egy kevés meleg vizet, de ne csöpögjön belőle a víz. A tányért takard le fóliával és tedd az ablakpárkányra, hogy érje a meleg és a fény. Éjszakára húzd félre a fóliát, hogy érje a levegő, reggel pedig önts rá kevés langyos vizet. 7 – 10 nap alatt a kivimagvakból hajtások lesznek.

Válassz egy nagyobb cserepet és tegyél bele néhány követ, amely majd elvezeti a vizet, töltsd meg virágfölddel. Készíts 5 – 10 mm mélységű lyukakat a földbe és ültesd bele a kihajtott kivimagvakat. Fedd be egy vékony réteg földdel. Locsold meg kevés szoba hőmérsékletű vízzel és takard le fóliával, tedd napos és meleg helyre.

3 – 6 nap múlva előbújnak az első levelek. A későbbiekben távolítsd el a cserépből a gyenge palántákat, csak az erőseket hagyd meg. Nem kell minden nap öntözni, a kivinek nincs szüksége túl sok vízre. Tavasszal és nyáron elég hetente kétszer locsolni, langyos vízzel. Télen a kivi lassabban nő, ilyenkor elég ha 2 -3 havonta egyszer meglocsolod. A meleg időszakban kiteheted az erkélyre is, mert a napsütés jót tesz neki. A hideg időben azonban a lakásban kell tartani.

A kivi gyökerei gyorsan nőnek, ezért mikor a növények már elég nagyra nőttek, ültesd őket külön cserepekbe. Amikor a növények 10 – 13 cm nagyságúak, átültetheted őket, hogy minden cserépben csak egy kivi legyen. A kivi először csak virágzik, majd 3 -4 év múlva már gyümölcsöt is teremhet.

Próbáld ki bátran ezt a módszert és pár év múlva már a saját kividet eheted!