Kezdőlap Bidista tippek Egy öreg, bölcs ember megérti, hogy minden egyes napnak örülni kell, és...

Egy öreg, bölcs ember megérti, hogy minden egyes napnak örülni kell, és minden vágyát teljesítenie kell

„Ne spórolj!” – a nagymama bölcsessége Lilja Grad pszichológustól.

Sok évvel ezelőtt, amikor a bölcs nagymamám még élt, egyszer azt mondta az anyámnak és nekem, hogy új függönyöket tegyünk fel neki húsvétra. Ezek a függönyök akkoriban igencsak modernnek hatottak: aszimmetrikus felső dekorral, bojtokkal és egyéb díszítőelemekkel. Viszont sehogy sem akartak felmenni a függönykarnisra, állandóan visszaestek a fejünkre… szitkozódtunk, bíbelődtünk, nevettünk, majd újra előröl kezdtük az egészet.

A bölcs nagymama szavai

A közelmúltban örömtáncot jártam volna, ha ilyen függönyök lettek volna – mondta a nagymamám. – de most már nem vágyom rájuk annyira. Valahogy megszűnik ez a vágy, kedveseim, eltűnik. Minden iránt. A dolgokkal kapcsolatban is és az emberekkel kapcsolatban is.

Mindent tegyetek meg mindaddig, amíg megvan ez a vágy bennetek. Költs pénzt az ostobaságokra, ne spórolj örökké! Ezek a dolgok örömöt adnak, de a spórolás nem. Mire spóroltok? A temetésetekre? Senkit sem hagytak eltemetetlenül. Örüljetek, amíg van minek. Szeressetek, amíg van kit.

Eljön az az idő, amikor az ember nem vágyik a másik közelségére. Nem akar már semmit. Valószínűleg a természet szándékosan teszi ezt, hogy nyugodtan távozzunk, ne ragaszkodjunk se tárgyakhoz, se személyekhez.

Szóval kész vagyok távozni. És ha most visszamehetnék az időben, akkor csak a mának élnék, és örülnék minden vágyamnak.

A nagymamám már régen meghalt. De én ekképp élek: egyik napról a másikra, és minden kis dolognak örülök.