Minél boldogabban élnek az emberek, annál egyszerűbben öltözködnek

Azokban az országok, amelyekben minden második hallgató úgy néz ki, mintha egy manöken lenne, a boldogsági indexet tekintve a világrangsor közepén-végén találhatóak.

Boldogsági index és öltözködés kapcsolata

Minél boldogabban élnek az emberek, annál egyszerűbben öltözködnek. Ezt váratlan következtetést vonhatjuk le az Egyesült Nemzetek Szervezetének éves jelentéséből, melyet a világ országainak boldogsági szintjéről készítettek.

Minden évben tanulmányt készítenek a világ boldogságáról. Igen, ne nevessünk! Komoly tudósok fejlesztették ki ennek a mérési módszerét, és most a különböző országok emberei között mérik az objektív boldogságot, valamint saját életük szubjektív értékelését. Ezután összehasonlítják a mutatókat és rangsorolják az országokat polgáraik boldogságának szintje szerint.

A világ tíz legboldogabb országának listája ekképpen nézett ki:

1. Norvégia
2. Dánia
3. Izland
4. Svájc
5. Finnország
6. Hollandia
7. Kanada
8. Új-Zéland
9. Ausztrália
10. Svédország

Megjegyezendő, hogy az elmúlt években is ugyanezek az országok szerepeltek a világ tíz legboldogabb országának listáján, igaz, más és más sorrendben.

Viszont tudod, mi a közös ezekben az országokban? Azon kívül, hogy nagyon magas az életszínvonal, lenyűgözőek a társadalmi szokások és általában szociális egyenlőség van (a szó jó értelemben)? A divatos bloggerek szemszögéből ezeket az országokat összeköti még az a furcsa tény, hogy lakosaik nagyon egyszerű ruhákat hordanak!

Ellenben azok az országok, melyek lakosai ruházkodás terén híresek a jó ízlésükről, és a legújabb divatmárkák, divatirányzatok szerelmesei, azok az országok, melyek a divat meghatározóinak tekinthetőek, a boldogsági lista második-harmadik negyedében találhatóak. Így például Franciaország a 32. helyen, Spanyolország a 37. helyen áll. Olaszországban a születéstől kezdve minden (bármilyen nemű) csecsemő tudja, hogyan kell megfelelően felölteni a megfelelően divatos nadrágot, mégis az olaszok a boldogsági lista 50. helyét foglalják el! A vizsgált 157 ország közül, azaz a Föld országainak csaknem egyharmadában az emberek boldogabban élnek, mint az Olaszországban!

És mi a helyzet a boldog országokkal? Ott senkit sem zavar, hogy a VOGUE magazin legfrissebb divatja szerint hány millimétert kell a nadrágból felhajtani. Minden ruhájuknál a kényelmes viseletet tekintik elsőrendűnek, és nem igazán aggódnak amiatt, hogy stílusos-e vagy sem. Farmer és póló, cipő és sportcipő, kapucnis pulóver és kabát. Valahol Dániában vagy Hollandiában egy pár előtted sétál és nem tudod eldönteni, melyik a fiú és melyik a lány, annyira egyformán öltözködnek.

Néhány ismerősöm szörnyen felháborodna a nők öltözködésével kapcsolatban, például ha Svédországban élne. „Nincs mit rajta nézni” – mondanák. – Ezek lennének a nők? – kérdeznék. De itt van a paradoxon, a tanulmány eredményei alapján Svédország egyike a legboldogabb országoknak. Ez azt jelenti, hogy ezek a nők nem érzik magukat boldogtalannak azáltal, hogy nem viselnek feszes szoknyát, és nem indulnak el munkába korábban, hogy a 10 centiméteres magassarkúban is beérjenek, és lemondanak a félórás reggeli sminkelésről is. Sőt, ezekben az országokban a férfiak nyilvánvalóan nem is érzik a boldogság hiányát amiatt, hogy nők nem a nap 24 órájában mutogatják magukat, mintha divatbemutatón lennének valamelyik világkiállításon.

Talán a boldogság érdekében egyáltalán nem kell követni a legújabb divattrendeket, és nem is kell annyira komolyan venni, amikor azt mondják, hogy gondosan meg kell választani a szoknya alakját az alakunkhoz?

Talán lehetünk felhőtlenül boldogok egyszerű ruhákban is?

Talán, ha valaki boldog, biztonságban él és nyugodtnak érzi magát, és ekkor úgy érezheti, nem kell mindennap valamit bizonyítania, és a körülöttük lévőknek mutogatni a (gyakran képzeletbeli) státuszát. Mert a példából az látszik a boldog emberek kényelmesen érzik magukat farmerben és pulóverben is és élvezik az életet.

És te mit gondolsz, arról, hogy a boldogság és az élettel való elégedettség általános szintje befolyásolja a nők öltözködését? Vagy csak véletlen egybeesésről van szó?