Kezdőlap Receptek 45-60 perces ételek Nagyon sokan kérték a rétes receptemet, szóval most le írom ide

Nagyon sokan kérték a rétes receptemet, szóval most le írom ide

Szép napot mindenkinek! Csak megosztom ezt ide, hogy 19 évesen igen is én is tudok főzni és ismerősök, családtagjaim számára finomak és mindig minden elfogy amit készítek. Főzni, sütni egyaránt szeretek, és bár van mit tanulnom még de sokszor próbálkozom mindig valami újat készíteni.

Szeretek rétest csinálni, a családban nálunk csak a nagymamám tudott, de sajnos régóta nincs köztünk ezért 2 éve úgy döntöttem megpróbálom és hála isten sikerült.

Rétes ez 1 nagyobb tepsi adag

A tésztájához:

  • sima búzaliszt 50 dkg
  • 2,5 dl langyos,
  • sós víz,
  • 1-2 kiskanál só,
  • 1 e.k. sertés zsír (de inkább 2 hogy biztosan jó tésztát kapjunk).
  • 1 kávés kanál só,

Ezt jól összedolgozzuk, és addig „dagasztjuk” amíg hólyagos nem lesz a tészta. Kb intenzív 15 percet vesz ez igénybe.

A nyújtáshoz:

  • 3dl olvasztott zsír

A tésztát jól összedolgozzuk, utána én egy 5 percet szoktam vele várni és még a tetejére a kezemmel szoktam kenni egy kis zsírt.

Kiveszem a tálból, bezsírozom a kezem és szépen a közepétől elkezdem szépen nyújtani. Az még talán lényeges hogy olyan ruhaterítővel terítsük le az asztalt amit nem sajnálunk ha netán meggy, vagy valamilyen tölteléket lesz. Közepes méretű asztalunk van de mindig le lóg az asztalról minden oldala.

Ezt le szoktam tépkedni a lelógó tésztát összedolgozzuk és ebből is ki szokott jönni általában fél tepsi rétes.

Ha ez készen van igazából ízlés szerint olyan tölteléket rakunk bele amilyet szeretne az ember. Ezért azt nem írom le miből mennyit rakjunk. Mindig jól megszoktam tölteni. Én mindenfélét csináltam már. De nekem a túrós-meggyes a kedvencem!

Aztán ha megtöltöttük, akkor az asztal egyik hosszabbik felénél a terítőt megfogjuk, és lassan emeljük, eközben a rétes szépen feltekeredik magától. Csak a rétes felét kell feltekerni, mivel a másik felét a másik oldalán kell ugyan ezt végrehajtani.
Végül ha készen vagyunk a két végét én kicsit felszoktam tekerni hogy ne jöjjön ki a töltelék.

Akkorára vágom kb mint a tepsi hossza és szép sorba elhelyezem őket. Megsütöm és ha kész akkor vágom kockákra.

Klau Molnár konyhájából!