Kezdőlap Receptek 45-60 perces ételek Hiszitek, vagy sem, de meg kellett élnem közel 65 évet, hogy elkészítsem...

Hiszitek, vagy sem, de meg kellett élnem közel 65 évet, hogy elkészítsem életem első „húzott” (kelt) rétesét

Ezt a bámulatos receptet megéri közkincsé tenni, hogy minél többen meglephessék hozzátartozóikat ezzel a finomsággal. Az ínycsiklandó kelt rétest, egyik kedves olvasónk készítette el, a ketkes.com oldalon talált recept alapján. Köszönjük ezt a csodás receptet és a gyönyörű fotókat, amelyek mindenkinek meghozzák az étvágyát.

A kelt rétes elkészítése:

1,5 kg liszt, nagy tepsibe elég (a képen látható méretű, kb 12 szál). Ebbe rakott 4 egész tojást, 2 jó kanál rideg zsírt, 7,5dkg élesztőt felfuttatott kevés langyos vízben 1 kanál cukorral. Majd rétes állagúra gyúrta sós langyos vízzel (csak annyi sót, hogy kellemes legyen a tészta, ne legyen sótlan se sós)

Miután jól kidagasztotta kicsit pihent (mármint a tészta, nem a mami, ő bírja!) 4 egyforma cipóra osztotta és jó vastagon bekente zsírral, hogy ne száradjon- (nem olvasztott!)

Addig kel így (úgy 30-60perc) amig jól nyújtható nem lesz. Figyeljünk a hőmérsékletre, nehogy megfázzon a tészta mert akkor szakad, nem nyúlik.

Amennyire csak lehet kinyújtotta vékonyra egy abroszon (szinte mint a hártya) majd meghintette cukros mákkal, olvasztott zsírral jól meglocsolta és végül mehet rá a tejföl (jó 1,5 liter tejföl rá ment erre abban felhabolt tojás és cukor izlés szerint).

A végén az abrosz segítségével felgörgette (nem kell dobni mint a rendes rétest mert kelni fog) a végén egy kis födö segítségével elvágta méretre.

Amíg kel a tepsiben zsírral körbe ken minden szálat, próbálva közötte is, hogy ne száradjon, és mikor kisül ne ragadjon össze.

Sütés előtt a közepében is használt tejföllel megkeni és 180 fokon 30-40 perc alatt szép barnára süti (ahogy majd a későbbi képeken is látszik)

Recept: Holdosi Eszter Dóra Fotó: Gabriella Preszter