Ez a szer igazi kincs minden orchideát szeretőnek! Rendkívül pompázatos virágzat…

A szebbik nem többsége az orchideát kényes és sok törődést igénylő virágként ismeri. Azonban néhány háziasszony kivételes ügyességgel egy teljes virágoskertet képes létrehozni az ablakpárkányon különböző orchideákból… Hogy sikerülhet ez nekik?

Nagyon egyszerű, ezek a hölgyek pontosan megfogadják az orchideák gondozásról szóló tanácsokat! A mai napon a kedves olvasóinkat részletesen megismertetjük azokkal a tudnivalókkal, amelyet minden orchidea tulajdonosnak ismerni kell.

Hogyan gondozzuk helyesen orchideákat?

1. Mikor ültessük át a növényt?

A vásárlást követően nem kell új talajba átültetni a virágot. Az egészséges virágot csak 2-3 év elteltével kell átültetni, amikor már nem megfelelő a táptalaj a növény számára.

Más dolog, ha leértékelt növényt vásároltál. Ebben az esetben a helyzettől függően kell cselekedni és meg kell vizsgálni azt, hogy nem rothadnak-e az orchidea gyökerei.

2. Milyen szubsztrátot igényel a Phalaenopsis orchidea?

A Phalaenopsis orchidea – epifitikus növény (a fa kérgén növekszik). A természetben nincs szüksége szubsztrátra, mert minden szükséges tápanyagot meg tud szerezni az esővízből.

A szobanövénynek viszont táptalajra van szüksége ahhoz, hogy a cserépben stabilan, függőlegesen álljon.

3. Milyen cserepet válasszunk az orchidea átültetésekor?

Ahhoz, hogy a növény jól érezze magát, megfelelő cserepet kell kiválasztani. Akkor jegyezzük meg, vagy készítsünk jegyzetet: az orchideának átlátszó cserépre van szüksége és rendelkezni kell vízelvezető lyukakkal, továbbá méretben is meg kell felelnie a növénynek.

4. Hogyan ültessük át az orchideát?

Készítsen elő egy lavór langyos vizet, egy átlátszó cserepet, ollót, friss szubsztrátot, egy darab habszivacsot és fertőtlenítő szert. Először forralja fel a vizet. Utána tegye cserepestül az orchideát a langyos vízzel töltött lavórba. Óvatosan húzza ki a növényt a cserépből és mártsa bele a langyos vízbe. Távolítsa el az orchidea gyökériről a táptalajt.

Fertőtlenítsük le az ollót és távolítsuk el vele az elrothadt és elszáradt gyökereket. A metszések helyét kezeljük le virágfertőtlenítő szerrel. A cserép aljára rakjunk egy kevés szubsztrátot, utána tegyük bele az orchideát és habszivaccsal támaszuk meg a növényt. A virágcserepet teljesen töltsük fel táptalajjal. Az átültetést követően soha sem szabad meglocsolni a növényt, ezt legkorábban 7-10 nap elteltével tehetjük meg.

5. Mit tegyünk azért, hogy az orchideánk virágozzon?

Néhány orchideakedvelő sokkterápiának teszi ki a növényét: egy pár napra sötét helyre teszi, majd ezt követően ismét kiteszi az ablakba. Ez a trükk csak egészséges orchideák esetében működik, ha a növényünk gyenge, akkor nem érdemes kísérletezni vele.

Használj virágzást serkentő hormon pasztát arra, hogy virágzásra serkentsed a növényedet. Csak tegyél egy kis pasztát a rügyre, és már két hét múlva látható lesz az eredménye! Ez a kivételes termék szintén segít a szaporításkor, hogy ne sérüljön meg az anyanövény.

És te milyen orchideagondozási titkokat ismersz? Ne feledkezz meg megosztani őket a hozzászólásokban!