Hogyan hat az életünkre, ha pénzügyileg tudatosak vagyunk?

A modern világban a hagyományos intelligenciára vonatkozó IQ mellé megalkottuk az érzelmi intelligencia kifejezést, azaz az EQ-t, de már a pénzügyi IQ fogalma is bevezetésre került. Ez utóbbi több mindent is magába foglal a pénzügyi ismeretekkel kapcsolatban, legyen szó a saját költségvetésünkről, a megtakarításainkról, egy hitelfelvételről vagy a nyugdíjtervezésről. De mégis hogyan hat az életünkre az, ha tudatosak vagyunk ezen a téren?

Mit is jelent tudatosnak lenni?

A bevezetőben már utaltunk rá, de nézzük meg egy kicsit közelebbről is a kérdést: miben áll az, hogy az ember pénzügyileg tudatos? Általánosságban véve azt, hogy megértjük és tudatosítjuk magunkban: a pénzzel kapcsolatos döntéseink szorosan kapcsolódnak életünk minden egyes eleméhez és döntően befolyásolják azokat. Természetesen ez önmagában még kevés, hiszen a gyakorlatban is kell lépéseket tennünk, hogy érezhessük ennek pozitívumait. 

A pénzzel kapcsolatos tudatosság egyik első lépése a büdzsétervezés: pontosan ismernünk kell a bevételeinket és a kiadásainkat ahhoz, hogy a saját kereteinken belül maradhassunk minden hónapban. Azaz: kevesebbet költsünk, mint amennyit keresünk. Ez már csak azért is fontos, mert az ilyen téren tudatos emberek mindig rendelkeznek valamennyi megtakarítással, vésztartalékkal amit a fizetésükből tesznek félre – ez ideális esetben hat havi bért jelent. Emellett természetesen – az életvitelünk és a keresetünk függvényében – spórolhatunk másra is, tervezgethetjük a jövőnket. 

Szintén nagyon fontos ez a hozzáállás akkor, ha hitelt szeretnénk felvenni, hiszen hatalmas pénzügyi vállalásról van szó. Minden esetben tisztában kell lennünk a legfontosabb fogalmakkal, például a THM-mel és a JTM-mel, de előre kell látnunk azt is, hogy hosszú távon is tudjuk-e majd vállalni a törlesztőrészletek fizetését. Mindezek mellett már egy következő szint az, amikor annyira magabiztosak vagyunk, hogy a jövőbeni megtérülés reményében befektetünk, például egy ingatlanba vagy akár a tőzsdén. 

Hogyan hat ez az életünkre?

Már így is láthatjuk, hogy számos pozitív hozadéka van annak, ha összeszedetten, egy pontosan kidolgozott terv szerint állunk hozzá a pénzünk kezeléséhez. De nézzünk meg néhány hétköznapi dolgot, amit még felhozhatunk érvként mellette!

Egészség

Amennyiben pénzügyileg tudatosak vagyunk, az több szempontból is pozitív irányban befolyásolja az egészségünket. Egyrészt kevesebbet kell stresszelnünk a pénz miatt, így rengeteg idegeskedéstől kímélhetjük meg magunkat, ami igen hasznos a jóllétünk szempontjából. Másrészt pedig rendelkezünk biztonsági tartalékkal, amit bármikor felhasználhatunk – például ha szeretnénk megfizetni egy kiváló specialistát valamilyen egészségügyi probléma miatt. 

Erősebb kapcsolatok

Sok házasságban vagy élettársi kapcsolatban vitaforrás a pénz. Ha azonban ezen a téren rendben vagyunk, az jó hatással lehet a személyes viszonyainkra is, sokkal kiegyensúlyozottabban élhetünk a mindennapokban.

Függetlenség

Amennyiben megfelelő anyagi forrásokkal rendelkezünk, úgy élhetjük az életünket, ahogyan csak szeretnénk, hiszen van egy jól kiépített biztonsági hálónk. Ha szeretnénk pályát váltani, visszaülni az iskolapadba vagy akár elköltözni vidékre a városi rohanás elől, akkor megtehetjük.

Példamutatás

Ha mi helyesen járunk el a pénzügyeink tekintetében, akkor abból a gyermekeink is sokat nyerhetnek, hiszen idővel ők maguk is tudatos, biztos anyagi lábakon álló felnőttekké válhatnak. Elkerülhetik például, hogy eladósodjanak, hogy a bank elvigye a fejük felől a jelzálogban lévő házukat és így tovább. 

Hogyan fejlődjünk?

A pénzügyi tudatosság nem olyasvalami, amit tanítanak az iskolában. Tény, hogy a matematika alapjait elsajátítjuk, de ez még nem elegendő ahhoz, hogy felnőtt korunkban helyt állhassunk a pénzügyek terén. Természetesen lehet, hogy már kisebb korunkban elkezdtünk eziránt érdeklődni, esetleg részt vettünk néhány pénzügyi versenyen középiskolásoknak, így helyzeti előnyből indulunk. Ennek ellenére érdemes felnőtt fejjel is foglalkozni a témával, pláne azért, mert ez egy folyamatosan fejlődésben lévő terület. Olvashatunk vonatkozó blogcikkeket, befizethetünk pár szakmai előadásra vagy hallgathatunk podcasteket a streamingplatformokon. A lényeg, hogy mindig bizonyosodjunk meg arról, hiteles forrásból szerzünk információkat. 

Az pedig, hogy a jövő generációi mennyire lesznek képesek sikerrel lavírozni ezen a téren, szintén tőlünk függ. Ha azt szeretnénk, hogy felnőttként gyermekeink is élvezhessék a fent felsorolt előnyöket, igyekezzünk számukra érdekes, izgalmas módon bemutatni a monetáris világot, és játékokkal, gyakorlati példákon keresztül segíteni a tanulásukat. Idősebb korukban pedig ott lesznek majd a pénzügyi versenyek középiskolásoknak, amelyeken elindulhatnak, hogy a felkészülés során még több tudásra tehessenek szert. Gondoljunk csak bele: rajtunk áll vagy bukik, hogy mennyire lesznek sikeres felnőttek, tegyünk meg minden tőlünk telhetőt!