10 dolog, amit soha nem fogok megtenni a gyermekeimért, mert azt akarom, hogy sikeres felnőttek legyenek!

Miért is nem fogom a most következő tíz dolgot megtenni a gyerekeimért? Azért mert azt akarom, hogy felelőség teljes felnőttek váljanak belőlük. Mert nem szeretném, ha később amikor felnőnek azt vessék a szememre, hogy nem jól neveltem őket és nem voltam szigorú amikor arra volt szükségük.

Azért mert nem akarom, hogy a menyem és a vejem nekem tegyen szemrehányást, amikor a gyerekeim családot alapítanak.
Azért mert nagyon szeretem a gyerekeimet és csak a legjobbat akarom nekik!

10 dolog amit sohasem fogok megtenni a gyerekeimért az ő érdekükben:

1. Sohasem fogok külön főzni nekik!

Azt akarom, hogy megtanulják bármilyen is az étel, „jó” vagy „rossz” legalább kóstolják meg, hogy megismerjenek minden ízt. Azt akarom, hogy felfedezzék a kulináris élményeket, ha egy olyan étterembe megyek velük ahol kagylót ehetnek, akkor ne kérjenek helyette krumplipürét, rántott húst vagy pizzát.

Tudom, hogy most rossz anya vagyok, mert nem készítek nekik mindennap krumplit rántott hússal és Nutellás palacsintát, de amikor felnőnek, majd megköszönik nekem azt, hogy „megtanítottam” őket enni és tudni fogják milyen ételt válasszanak, ha étterembe mennek.

2. Nem hagyom, hogy befolyásoljanak a nyavalygásukkal, amikor akarnak valamit

Megkérdeztem a fiamat „miért nyafogsz, ha akarsz valamit?” Erre ő azt válaszolta ” mert mindig megadod azt amit kérek, amikor sírok vagy nyafogok”.

Megtanultam a leckét. Azt akarom, hogy megtanulja, hogy azt fogja megkapni amire én azt mondom, hogy szüksége van, de azt is csak akkor, ha jól viselkedik, ha szépen kéri és nem terrorizál a hisztijével.

Azt akarom, hogy a gyermekeim megtanulják, hogy az életben nem mindig kapnak meg mindent amit akarnak, természetesen az én gyerekeimnek is joguk van a kisebb örömökhöz is az életben, de biztosan nem fizetem meg őket a nyavalygásukért.

3. Soha nem fogom megcsinálni helyettük a leckét

A tanulás az ő feladatuk, segítettem nekik abban, hogy megtanuljanak olvasni, kikérdezem a leckét tőlük. Segítek, ha kérik de soha nem csinálom meg helyettük a leckét. Átnézem a füzeteiket, hogy lássam milyen házi feladatuk van és nem hagyom, hogy mást csináljanak addig amíg nem fejezik be a leckéjüket másnapra. Arra törekszem, hogy a jókedvemet ne befolyásolja a gyerekeim azon hibája, amit az iskolában vagy a sportpályán követnek el.

4. Nem fogom az elromlott játékokat újakkal helyettesíteni

Ha egy olyan játékról van szó amely értékes és nagyon szeretik, de nem az ő hibájukból romlott el, akkor egészen más a helyzet, biztosan kapnak másikat helyette. Ha pedig egy olyan játékról van szó amelyet a gyerekem idegességébe odavert és elromlott, akkor biztosan nem veszek másikat helyette.

5. Nem fogom megvenni a legújabb elektromos szerkentyűket, azért mert a barátaiknak olyan van

Nálunk a családban van egy szabály: az osztályban ők lesznek az utolsók akik okostelefont fognak kapni. A lányom 11 éves korában kapta meg az első telefonját anélkül, hogy mindig azt hallottuk volna, hogy telefont akar, a kisebbik gyerek pedig meg sem meri kérdezni, hogy ő mikor kap, mert ismeri a szabályt.

6. Nem hagyom, hogy egész nap a TV előtt üljenek

Amikor kicsik voltak könnyen lehetett irányítani őket, de most, hogy már nagyobbak nehezebb ellenőrizni azt, hogy milyen elektromos kütyükkel játszanak. Erre is van egy szabályunk amelyet mindennap használunk: vacsora után tilos a telefonon, táblagépen  játszani. Bármi mást csinálhatnak, csak ne a telefonnal, táblagéppel játszanak lefekvés előtt.

7. Nem rakok rendet helyettük

Nem vagyok a takarítónőjük. Mosok, összeszedem a szennyest, porszívózok, felmosok, elmosogatok, de ez nem azt jelenti, hogy nekik nincs semmi dolguk. Rendet kell rakniuk a szobájukban, el pakolniuk a játékokat.

Csak azt kérem tőlük, hogy tartsák be az alapvető szabályokat azért, hogy megszokják a rendet és ne kapjak szemrehányást tőlük amikor felnőnek, azért mert semmire nem tanítottam meg őket.

8. Nem viszem őket autóval iskolába

Olyan helyen lakunk, ahol lehet biciklivel járni, külön bicikli utak vannak, ezért iskolába és a különböző foglalkozásokra biciklivel járnak.

Amikor esik az eső vagy havazik, akkor is biciklivel vagy gyalog megyünk. Így legalább megszokják, hogy akkor is ki kell menni a házból, ha rossz idő van és ráadásul mozognak is.

9. Nem fogom én megoldani, ha egy másik gyerekkel veszekedtek

Soha nem fogok azért felmenni az iskolába, hogy beszéljek a tanítónővel azért, hogy kivételt tegyen a gyerekeimmel bizonyos helyzetekben.

Nem fogok beleavatkozni, ha a barátaikkal veszekednek és nem fogom én megoldani a problémát köztük. Meg kell tanulniuk egyedül megoldaniuk a felvetődő problémáikat, mert nem leszek minden percben mellettük.

Ha valami olyasmi történik, hogy ők nem hibásak, de mégis problémájuk van az osztálytársaikkal,ok nélkül bántják őket,  akkor velem gyűlik meg a bajuk.

10. Nem vagyok pénzautomata

A gyerekeknek meg kell tanulniuk, hogy a pénzt gyűjteni kell ahhoz, hogy tudjanak venni valamit. A pénz nem nő a fán, meg kell dolgozni érte. Nem adok mindenre pénzt, amit csak szeretnének. Van zsebpénzük, azt kell beosztaniuk.

Ha szeretnének csak úgy pénzt költeni a saját szórakozásukra, akkor el kell menniük dolgozni nyáron, ha majd nagyobbak lesznek. Erre találták ki a diákmunkát.