A szomszédom levágott pár fűzfavesszőt, meggyökereztette őket, majd elkezdett alkotni! A nyaralóba nincs ennél jobb megoldás…

Évről évre szebbé és gondozottabbá tehetjük nyaralónkat, telkünket. A kertészetben is annyi újdonság jelenik meg, hogy az ember nem győz csodálkozni rajta. Másként fogalmazva az első mondatomat, kijelenthető, hogy a kertépítésnek hála, a telkek, nyaralók tervezése ma már szinte kimeríthetetlen formagazdagságot biztosít.

Például az egyik ismerősöm hihetetlenül szép dolgokat alkotott a telkén, mindezt csak saját maga! Mint kiderült, gyermekkorától kezdve élénk érdeklődést tanúsított a vesszővel való elfoglaltságok, a vesszőfonás iránt. És bár tett ugyan pár próbálkozást, font néhány kosarat és egyéb hasonlókat, de lelkesedése hamar abbamaradt.

Egy évvel ezelőtt azonban az internetet böngészve véletlenül egy cikkre bukkant, melyben vesszőkről, pontosabban azok növénytámaszként való felhasználásáról volt szó. Ezen nagyon felbuzdult, hogy ő is valami hasonlót alkosson és miután megtalálta a konkrét terveket is, azon nyomban munkához látott. És mondani sem kell, ezúttal siker koronázta fáradozásait.

Vesszőfonás

A Bidista.com szerkesztősége ugyancsak tűzbe jött a vesszőfonás kapcsán, ezért összegyűjtöttünk 17 vesszőfonással kapcsolatos ötletet, amiket bárki kipróbálhat a telkén, a nyaralójában, vagy akár a háza kertjében.

1. Valójában egy ehhez nagyon hasonlót láttam az ismerősöm kertjében. Igazán szép, nem igaz?

2. Fűzfavesszők felhasználásával növénytámaszokat hozhatunk létre, melyek képesek megtartani a nehéz virágú növényeinket, elkerülvén azok szárának leszakadását, eltörését.

Például kitűnően használható ötlet egy ilyen kisebbfajta fűzfavesszőből font támasz a pünkösdi rózsa számára.

3. Ilyesféle élő vesszőből font díszekkel is feldobhatjuk kertünk megjelenését, hiszen a különféle fűzfákból font díszek magukban is szépek, de magas növésű növények, illetve liánfélék támaszául is szolgálhat. Ezek a rugalmas, hajlítható vesszők csodálatos természetes anyagok!

4. Kertekben pergola vagy dekoratív kerítés is készülhet élő fűzfavesszőfonatból. Ezzel a módszerrel egyszerre határolod be a teret, kialakítva pihenőhelyet a terület többi részétől elkülönítve, illetve készíthetsz támasztékot más, ezt igénylő növényeknek.

5. Fűzfavesszőből ilyen eredeti kerti lugas is kialakítható. Ez az ötlet nagyon elnyerte a tetszésemet!

6. Igazán fantasztikusan mutat egy csokor vékony fűzfavessző egy cserépbe ültetve.

7. Ilyen elképesztően egyedi kerti dekorációs elemeket is készíthetünk fűzfavesszőből! Az igazat megvallva azonban meg kell jegyezni, hogy ahhoz, hogy egy ehhez hasonlót létrehozzunk, szükségünk lesz vesszőfonási ismeretekre és meglehetősen sok állhatatosságra is. De a végeredmény minden nehézségért kárpótol!

8. Ahogy az ismerősöm mondta: „vesszőfonáshoz nagyon egyszerű szerszámokra van szükségünk, úgy, mint: árra, csípőfogóra, kúpos fogóra és kis késre. És persze egy nagy adag türelem, kitartás se árt, ha van, továbbá a vágy valamit alkotni a rendelkezésre álló vesszőből.”

9. Itt van egy másik érdekes ötlet fűzfaágakból font pihenőhely kialakítására. És képzeld el, mennyivel szebb lehet, ha egy ilyen pergola-t futónövénnyel futtatsz be.

10. Hát ez valóban nagyszerű, nincsenek is rá szavak!

11. Egy érdekes ötlet a városi virágágyásokba. Neked hogy tetszik ez az ötlet?

12. A vesszőfonatokkal védhetjük a kényesebb növényeket télen, a hidegtől is. Ehhez úgy kell kialakítani a fonatot, hogy a védendő növény köré szúrjuk a vesszőket, mintegy burát kialakítva. Ezt aztán az ősz beálltával megtölthetjük falevelekkel. Egy ilyen megoldás télen is nagyon látványos, nyáron pedig még annál is szebb.

13. Még egy érdekes ötlet a fűzfavesszőből készült kerti lugas témára.

14. Nekem nagyon tetszenek az ehhez hasonló fonott kerti dekorációs elemek. Meg szeretném kérni az ismerősömet, hogy készítsen nekem is egy ilyent.

15. Fűzfavesszőből kialakíthatunk ilyen dekoratív bonszai fákat is, melyeket biztos örömmel nyugtáznának úgy a háziak, mind a vendégek.

16. Szeretnék egyszer én is ehhez hasonló csodaszép fonott díszeket látni a nyaralóm előtt.

17. Egyszerűen csodás és pompás!

Szerkesztőségünk megjegyzése

A fűzfafonatok alapanyagának begyűjtésére nem alkalmas a téli időszak, de a nedvkeringéses időszak sem. Márciusban, áprilisban, augusztusban és szeptemberben a növények nedvkeringése miatt nem ajánlott a vessző beszerzése, a vele való munka, mert a végeredmény nem lesz szép. A tavaszi hónapokban kirepedezhet a fűzfa kérge, a későnyári hónapokban pedig a felső ágak még nem fejlődtek ki teljesen.

A legjobb minőségű fonáshoz való alapanyagot akkor kapjuk, ha a kifejlett vesszőket vágjuk le. Ehhez a legmegfelelőbb időszak a lombhullatástól a nedvkeringés beindulásáig tartó időszak. A levágott vesszőket több évig tárolhatjuk száraz helyen, és beáztatni is csak a munka megkezdése előtt szükséges őket.

A fűzfavesszővel való munka a kezek motoros képességét fejleszti. Tehát nem csak létrehozunk valami csodálatos dolgot, de még növeljük is kezünk ügyességét, gyorsaságát, ami más munkák elvégzése során válhat nagy hasznunkra. Úgy tűnik számomra, hogy a vesszőfonás kicsit olyan, mint a meditáció: nyugodt, pozitív gondolatokra serkent, mert ha sikeres a fonás, az örömünk garantáltan határtalan lesz!

Remélem, hogy téged is legalább annyira elvarázsoltak ezek az ötletek, mint engem és te is belevágsz a vesszőfonás világába, hogy ezekkel a vesszőből font dekorációs elemekkel díszítsed a nyaralódat, telkedet. Meséld el barátaidnak, ismerőseidnek is ezeket a nagyszerű lehetőségeket, valószínűleg őket is érdekelni fogja.