7 módszer, hogy szinte örökké fiatal maradjon a bőröd

Mióta csak a világ a világ, az emberiség lázasan kutatja az örök fiatalság titkát – ezt ugyanis gyakran azonosítják a szépséggel. Ez már az ókorban is jellemző volt – gondoljunk csak például Kleopátrára – de a modern kor emberére ez még inkább igaz. Ráadásul nekünk már sokkal több eszköz is van a kezünkben ahhoz, hogy sokáig megőrizhessünk külsőnk fiatalos jellegét. És itt nem feltétlenül a műtéti útra és az injekciókra gondolunk: sokkal inkább arra, hogy a tudománynak köszönhetően ma már tudjuk, hogy milyen anyagok hasznosulnak fiatalítószerként, és hogy ezeket hogyan kell alkalmaznunk. 

Fiatalító hatóanyagok

Elsőként nézzük meg, hogy mely hatóanyagokat érdemes – nagyobb mennyiségben – bevinni a szervezetünkbe, ha szeretnénk minél tovább ragyogóan fiatalnak tűnni! Ezek rendszeres használatával ugyanis a bőröd megőrzi feszességét, rugalmasságát, és bizonyos mértékig még a ráncoknak is megálljt parancsolnak ezek a csodaszerek. 

 A legszélesebb körben a kollagént – a kötőszöveteket alkotó legfőbb fehérjét – használják a fiatalság megőrzésére. A szervek, így a bőröd is ennek köszönheti rugalmasságát és ellenállóképességét. A retinol nevét is érdemes megjegyezni, hiszen ez fokozza a bőrben a kollagénképződést. Fontos emellett az elasztin is, ami szintén a bőröd rugalmasságáért és annak tömörségéért felel. Hatékony a fiatalításban a hialuronsav is, ami képes feltölteni a bőröd különböző rétegeit, hála a vízmegkötő és -tartó tulajdonságainak. 

 Ha pedig a természetes módszereket kedveled, akkor van egy jó hírünk: a különböző vitaminoknak is lehet fiatalító hatása. Az A-vitamin például az egyik legszuperebb anti-aging hatóanyag, ami csökkenti a ráncokat és a bőrfelszínt is simábbá varázsolja. 

7 módszer, hogy szinte örökké fiatal maradjon a bőröd

Most pedig nézzük meg, hogy milyen módszereket érdemes alkalmazni annak érdekében, hogy a bőröd a lehető leghosszabb ideig megőrizze fiatalos rugalmasságát és fényét! 

Arctisztítási rutin

Aki rád néz, először az arcodat látja meg, ezért nagyon nem mindegy, hogyan bánsz vele. Figyelj oda arra, hogy minden nap alaposan tisztítsd meg, tonizáld, majd hidratáld! Ha hölgyként olvasod ezt: azt már mondanunk sem kell, hogy soha ne feküdj le aludni sminkben!

Anti-aging termékek

Mind az arcodon, mind a tested többi részén – például a kezeiden – érdemes anti-aging termékeket alkalmaznod. Ezek nemcsak a ráncok képződését mérsékelik, de segíthetnek a pigmentfoltok ellen is, amelyek szintén öregítenek. Azt már a fenti felsorolásból tudod, hogy milyen hatóanyagokat kell keresned az arc- és testápolókban!

Fényvédő

A tudósok nem győzik hangsúlyozni, hogy (ma már) mennyire káros hatása van a napból érkező UV-sugaraknak. Mégis: kevesen használnak fényvédőt nap mint nap. Pedig egy jó minőségű fényvédő krém mindennapi használata kulcs a fiatal bőrhöz! 

Kollagénital

Most pedig térjünk át a belsőleg alkalmazandó módszerekre! A fiatal bőrt ugyanis elsősorban úgy érheted el, hogy a szervezetedben indítasz el változásokat. Ehhez pedig tökéletes választás a kollagén ital! Ez olyan I-es típusú kollagént tartalmaz, ami a bőrünkben található kollagén nagy részét alkotja. Emellett van benne B6-vitamin is, ami hozzájárul az energiatermelő folyamatokhoz, valamint a fehérje- és szénhidrát-anyagcserét. Azt pedig már mondanunk sem kell, hogy miért szuper összetevő a kollagén! 

Elegendő folyadék

A megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztást már évek óta hajtogatják a szakértők. És nem véletlenül! Ha eleget iszol, – napi 2-2,5 litert –, akkor a bőröd hidratáltabb, rugalmasabb lesz, elkerülheted a fáradt, petyhüdt, barázdás, fakó bőrfelszínt. Nem is beszélve arról, hogy beindul az anyagcseréd, sőt még a keringésednek is jót tesz.

Megfelelő táplálkozás

Ahogyan táplálkozol, az előbb vagy utóbb megmutatkozik a bőrödön, ezért nem tekinthetsz el tőle, ha a fiatal bőr titkát keresed. Fogyassz friss, egészséges ételeket, sok zöldséget és gyümölcsöt: meglátod, a sok-sok vitamin hamar kiütközik majd a bőrödön is!

Ezt kerüld el a fiatal bőrért!

Azt se felejtsd el, hogy jó néhány olyan tényező van, ami kifejezetten rosszat tesz, ha fiatalos bőrre vágysz. Hiába iszol ugyanis jó minőségű kollagénitalt és hiába figyelsz oda a folyadékfogyasztásra, ha mellette károsítod is a bőrödet. Ennek egyik módja például a dohányzás, ami köztudottan hamar ráncossá és fakóvá teszi az bőröd. A passzív, mozgásszegény életmód sem jó út: mozdulj meg, légy a természetben a friss levegőn! Ezzel nemcsak a testednek teszel jót, de még a stressz-szintedet is csökkenhet. Az álmatlan, nyugtalan éjszakák is elmélyíthetik a ráncaidat, ezért fontos, hogy meglegyen a pihentető, nyolcórás alvás!

Tegyél magadért! 

A fent felsorolt módszerek nemcsak azért szuperek, mert ezek segítségével hosszabb ideig őrizheted meg a fiatalos külsődet. Azért is érdemes követni őket, mert így egy sokkal teljesebb, egészségesebb, aktívabb életet élhetsz! Hiszen tudod: nem minden a külső!