80 éves lett Sas József Jászai Mari-díjas humorista, színész, rendező, író, színházigazgató, érdemes- és kiváló művész

wikimedia.org

Békéscsabán született 1939 január 3-án, eredeti nevén Polacsek József. Rózsahegyi Kálmán színiiskoláját 1957-ben végezte el majd a győri Kisfaludy Színházhoz szerződött. Tagja volt 1958-tól a Békés Megyei Jókai Színháznak, 1959-től a Pécsi Nemzeti Színháznak, 1960-tól A Magyar Néphadsereg Művészegyüttesének, 1966-tól pedig a kecskeméti Katona József Színháznak. 1973 óta a Mikroszkóp Színpad művésze, melynek 1985 és 2009 között igazgatója is volt. A rádió- és tv-kabarék állandó közreműködője, számtalan nagylemeze jelent meg, több önálló estnek írója, valamint előadója.

A hírös városban eltöltött éveire így emlékezett vissza: „A Radó, a Radó, a Radó, ezt nyolcszor le kell írni. A Lendvai és a Radó az a két igazgató, akikhez én mindenekelőtt kötődöm. Nagyszerű ember volt ősi színházi családdal.
Leszerződtetett Kecskemétre, én lettem a városnak a táncos komikusa. El sem kell mondani, mit jelent ez egy vidéki városban, sorra játszottam abszolút főszerepeket a Bóni gróftól a Mágnás Miskáig, a Három gráciáig. Fagyejev Tizenkilencében Moór Mariann volt a partnerem és Latinovics Zoli próbált a színházban. Igazi színházi élet volt…”

Dévényi Cecília és Sas József
Szirmai Albert: Mágnás Miska
(Kecskemét, 1967)

A Mágnás Miskát Csáky Lajos a Petőfi Népében így méltatta: „Valamikor a Szirmai-operett volt a megmentője a mindenkori direktoroknak, mert ha nem ment a színház és valamilyen módon mégiscsak be kellett csalogatni a közönséget, elővették a Mágnás Miskát. A szereplők közül elsősorban Sas Józsefet, Miska lovász alakítóját kell említeni. Sas József sok mindent hozzáadott kellemes, jó tónusú viccelődésben, áradó jókedvben és hangulatos színészi eszközökben Miska alakjához.”  A Pethes György rendezte Imádok férjhez menni előadásban nyújtott alakítását a Film Színház Muzsika kritikusa is kiemelte: „Sas József Bill szerepében nem egyszer menti meg a már-már állóvízzé eseménytelenedő színpadon, ami még menthető. Kedves, friss ötletekkel lendíti előre az előadás lejárni készülő óraszerkezetét – hát még ha gitárt is adott volna a kezébe a rendező.”

(Forrás:  *Katona József Könyvtár  *Napkút Évkönyv, 2008  *Színházi képregény – 100 év Kecskeméten)