A göndörszőrű lovak hihetetlenül szép lények, amelyekről csak kevesen tudunk!

Mindenki számára ismert tény, hogy a lovakat tartjuk az egyik legelegánsabb, legbüszkébb és legcsodálatosabb teremtménynek a Földön. Hatalmas erejük és földönkívüli kecsességük lenyűgöznek és ámulatba ejtenek mindenkit! Ráadásul ezek az állatok általában véve megfelelnek a háziasítás kritériumainak és könnyen idomíthatóak. Ezért minden korban a lovak voltak az emberek szemében az egyik legkedveltebb és legelismertebb állatok.

Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy annak ellenére, hogy ilyen hatalmas érdeklődést mutat az emberiség a lovak iránt, sokan nem is veszik észre, hogy milyen különböző és egymástól teljesen eltérő fajták léteznek! Pedig, ha jobban megnézzük, a lovak rendkívül változatosak!

Az a fajta, amit ma fogunk ismertetni, valószínűleg teljesen ismeretlen számodra is! Nos, itt az alkalom, hogy megismerkedjünk velük! A göndör szőrű lovat angol nyelvterületen „curly”-nek nevezik és méltán tekinthető a leginkább mulatságos és „pihe-puha” lófajtának a földön.

Az igazság az, hogy ezeknek a lovaknak van egy érdekes génjük, és tulajdonképpen ennek köszönhetik azt, hogy egyik lófajtára se hasonlítanak, hiszen szőrzetük születésüktől fogva göndör, akárcsak a bárányoké. Ez a lófajta egész egyszerűen összetéveszthetetlen!

Könnyű lenne találni a világon több tízezer embert is, akik sok pénzt adnának azért, hogy csak egy pillantás erejéig megcsodálhassák ezeket a gyönyörű teremtményeket!

Mert a göndör szőrű lovak valóban azok! Azt gondolod, hogy ez csak kitaláció? Nem, ez maga a valóság!

Meg kell jegyezni azonban, hogy annak ellenére, hogy ezen lófajták megjelenése több, mint szép, ez a fajta nagyon veszélyes az ember számára. Ez esetben azonban egyáltalán nem arról van szó, hogy a göndörszőrű lovak agresszívak lennének, sőt, éppen ellenkezőleg: igencsak barátságosak és kíváncsiak. Minden a göndör szőrzetük miatt van: a legtöbb ember, aki allergiás a lovakra azok szőre miatt, azt tapasztalhatja, hogy göndörszőrű lovak nem váltják ki belőlük az allergiát, illetve csak kisebb mértékben.

A göndörszőrű lovak már sok ezer éve élnek Földünkön, de a zoológusok még mindig nem jutottak közös nevezőre, hogy honnan származnak ezek gyönyörű lovak. A göndörszőrűekről elsőként a kínai krónikákban találhatók feljegyzések, amelyeket jóval időszámításunk előtt írtak le.

Az is ismert, hogy ezen lovak elterjedési területei közé sorolható Ázsia, Skandinávia és Dél-Amerika is. Azonban az emberi civilizáció utolsó ezer éves időszaka alatt e faj egyedszáma erősen megcsappant.

Mindennek oka az orvvadászatban keresendő: már a középkori Európa hercegei és grófjai is nagyon nagyra értékelték ezen ló „gyapjúját”, és ennek esett áldozatul rengeteg göndörszőrű ló. Természetesen akkoriban senki sem törődött a faj populációjának fenntartásával.

Ma már a „göndörszőrűeket”, ahogy a gyermekek szeretettel hívják őket, több nemzetközi egyezmény is védi, melyek a vadászatát vagy bármely más hasonló tevékenységet szigorúan tiltják.

Ilyen kemény törvények teljes mértékben megérthetők és megalapozottak: hogyan lehet ilyen gyönyörű teremtéseket elpusztítani? A göndörszőrű ló ráadásul mindig turisták tömegeit vonzza.

Sokan fejezik ki aggodalmukat, hogy eltűnhet ez a felettébb különleges lófajta, ugyanakkor az utóbbi évek tendenciája alapján talán nem túlzás reménykedni abban, hogy a göndörszőrű lovat unokáink is megcsodálhatják majd.