A pszichológusok szerint így kell leállítani a pletykát!

Mindegy, hogy szeretsz más emberekről és az életükről beszélni vagy sem, a pletykálkodásnak nincs semmi értelme.

Amikor valakiről a háta mögött beszélünk vagy terjesztjük a pletykát, semmi jót nem eredményez, sőt a kárára lehet annak a személynek is, aki pletykál és annak a személynek is akiről pletykálnak.

Van otthon cukkini? (kattints ide) Egyszerű és olcsó recept! 30 perc alatt csodás ételt készíthetsz belőle!

Az író Sharon Schweitzer, aki az Acces To Culture alapítója is, a következőket mondja:
Egy romboló hír csak még rosszabbá teszi a pletykát és a pletyka terjesztőjéről is azt sejteti, hogy tiszteletlen ember.

A szociál pszichológus Laurent Beque pedig a következőket mondja: A felnőtt emberek 60 százaléka között a beszélgetés mindig egy olyan emberről történik, aki éppen nincs jelen, és a legtöbb ezek közül el van ítélve.

Az igazi kérdés az, hogy miért pletykálunk?

Azok a műsorok amiket a tévében nézünk, részlegesen hozzájárulnak a pletykálkodáshoz. Pl. a sok értelmetlen műsor, amelyet minden nap nézünk és semmi tartalmuk nincs. A tévében látható sorozatok csak még nagyobb kedvet csinálnak az embereknek ahhoz, hogy pletykáljanak.

Egy másik dolog pedig ami miatt az emberek szeretnek pletykálni még akkor is, ha a lelkiismeretük nemet kiabál az, hogy segít az embereknek kapcsolatokat teremteni, amikor megosszák egymás között egy másik személyről alkotott véleményüket.

Amikor valakiről a háta mögött beszélünk akkor azt a hatást keltjük, hogy különbek vagyunk mint az a másik személy, akiről beszélünk. Tehát, ha valakivel egy harmadik személyről beszélünk akkor az az jelenti, hogy megbízunk az illetőben, akivel a harmadik személy életét és családját kipletykáljuk.

Ez arra készteti pletykapartnerünket, hogy még többet elmondjon magáról, valami pikáns dolgot és a másik ember privát életéről is megosszon velünk valamit. A legnagyobb probléma az, hogy azok az emberek akik állandóan pletykálnak ritkán érzik hibásnak magukat, ők csak azt érzik, hogy igent mondanak a pletykára.

A legtöbb esetben a pletykás ember örül a másik ember bajának, bánatának pedig ez nagyon csúnya dolog. Ha egyetértesz velünk abban, hogy a pletyka egy rossz dolog az elme számára és szeretnéd tudni azt, hogyan szabadulhatnál meg ettől, akkor érdemes a pszichológusok tanácsát követned. A pszichológusok azt mondják, hogy a következő mondat használatával leállíthatjuk azt, aki szeretne másokról beszélni.

Miért mondod ezt nekem?

Amikor ezt a kérdést felteszed egy olyan beszélgetőpartnernek, aki pletykálkodni szeretne veled, akkor azonnal meg fogja érteni, hogy nem vagy kíváncsi erre a beszélgetésre.
A pletykálkodást szerető személy biztosan meglepődik majd ettől a kérdéstől, de tudni fogja azt, hogy feleslegesen próbál pletykát kezdeményezni.