A pszichológusok szerint így kell leállítani a pletykát!

Mindegy, hogy szeretsz más emberekről és az életükről beszélni vagy sem, a pletykálkodásnak nincs semmi értelme.

Amikor valakiről a háta mögött beszélünk vagy terjesztjük a pletykát, semmi jót nem eredményez, sőt a kárára lehet annak a személynek is, aki pletykál és annak a személynek is akiről pletykálnak.

Az író Sharon Schweitzer, aki az Acces To Culture alapítója is, a következőket mondja:
Egy romboló hír csak még rosszabbá teszi a pletykát és a pletyka terjesztőjéről is azt sejteti, hogy tiszteletlen ember.

A szociál pszichológus Laurent Beque pedig a következőket mondja: A felnőtt emberek 60 százaléka között a beszélgetés mindig egy olyan emberről történik, aki éppen nincs jelen, és a legtöbb ezek közül el van ítélve.

Az igazi kérdés az, hogy miért pletykálunk?

Azok a műsorok amiket a tévében nézünk, részlegesen hozzájárulnak a pletykálkodáshoz. Pl. a sok értelmetlen műsor, amelyet minden nap nézünk és semmi tartalmuk nincs. A tévében látható sorozatok csak még nagyobb kedvet csinálnak az embereknek ahhoz, hogy pletykáljanak.

Egy másik dolog pedig ami miatt az emberek szeretnek pletykálni még akkor is, ha a lelkiismeretük nemet kiabál az, hogy segít az embereknek kapcsolatokat teremteni, amikor megosszák egymás között egy másik személyről alkotott véleményüket.

Amikor valakiről a háta mögött beszélünk akkor azt a hatást keltjük, hogy különbek vagyunk mint az a másik személy, akiről beszélünk. Tehát, ha valakivel egy harmadik személyről beszélünk akkor az az jelenti, hogy megbízunk az illetőben, akivel a harmadik személy életét és családját kipletykáljuk.

Ez arra készteti pletykapartnerünket, hogy még többet elmondjon magáról, valami pikáns dolgot és a másik ember privát életéről is megosszon velünk valamit. A legnagyobb probléma az, hogy azok az emberek akik állandóan pletykálnak ritkán érzik hibásnak magukat, ők csak azt érzik, hogy igent mondanak a pletykára.

A legtöbb esetben a pletykás ember örül a másik ember bajának, bánatának pedig ez nagyon csúnya dolog. Ha egyetértesz velünk abban, hogy a pletyka egy rossz dolog az elme számára és szeretnéd tudni azt, hogyan szabadulhatnál meg ettől, akkor érdemes a pszichológusok tanácsát követned. A pszichológusok azt mondják, hogy a következő mondat használatával leállíthatjuk azt, aki szeretne másokról beszélni.

Miért mondod ezt nekem?

Amikor ezt a kérdést felteszed egy olyan beszélgetőpartnernek, aki pletykálkodni szeretne veled, akkor azonnal meg fogja érteni, hogy nem vagy kíváncsi erre a beszélgetésre.
A pletykálkodást szerető személy biztosan meglepődik majd ettől a kérdéstől, de tudni fogja azt, hogy feleslegesen próbál pletykát kezdeményezni.