A tudósok szerint a 10 óra előtti munkakezdés olyan, mint a kínzás

Mindannyian olyan társadalomban élünk, amelyben elvesztett az alvás.

Dr. Paul Kelly, az Oxfordi Egyetem vezető kutatója nemrégiben felfedezte, hogy a civilizált kínzás leggyakoribb formája a korai kelés és a munkanap kezdete 10 óra előtt, mivel ez kedvezőtlen hatással van sok ember egészségére.

Az emberi test folyamatait a biológiai órája határozza meg. A cirkadián ritmus („napi biológiai óra”) a testben zajló kémiai, fizikai és mentális folyamatok ciklusa, amely genetikai szinten be van beállítva. Ettől függ az agy működése, az energia mennyisége, a hormonok előállítása és az idő érzékelése is. Amennyiben minden nap reggel 10 előtt állunk munkába, akkor a tudomány szempontjából kínozzuk magunkat a cirkadián ritmus megváltoztatásával, ezáltal megzavarjuk az egészségünk sok szempontos egyensúlyát.

Kelly szerint: „Nem vagyunk képesek megváltoztatni a testünk  24 órás ritmusát. Nem tudjuk megtanulni, hogy pontosan felébredjünk egy adott időpontban… A máj és a szív engedelmeskedik egy másik munkafolyamat érdekében, de te elrendelted, hogy 2-3 órával előbb vagy később dolgozzanak.”

Hogy történhet ez?

A nyolc órás munkanapot a 18. század végén kezdték el bevezetni annak érdekében, hogy maximalizálják a hét 24 óráján keresztül működő vállalkozások termelékenységét. Természetesen a munkanap kiszámítását az emberi test biológiai ciklusainak figyelembevétele nélkül végezték el. Ugyanakkor őseink organizmusai a napi napsugár-ciklus alapján alakultak ki, nem pedig az üzleti stratégiák befolyása alapján.

Paul Kelly egyik beszédében hangsúlyozta: „Mindannyian olyan társadalomban élünk, amelyben elveszett az alvás.” és „Ez a probléma szenvedést okoz a világon élő összes embereknek. Ez ellen mindenkinek harcolnia kell.”

Kelly különösen azt javasolja, hogy a brit iskolákban változtassák meg a tanórák kezdetét 8.30-ról 10 órára. Kísérlete egyébként már pozitív eredményeket is képes volt felmutatni: a tesztelt oktatási intézményben az órákon való részvételi hajlam nőtt, de ami a legfontosabb: a hallgatók teljesítménye javult.

Gondoljunk arra, hogyan tudnánk előrelépést tenni azzal, hogy ezt az ötletet más üzleti területeken is alkalmazzuk. A túlhajszolt, túlterhelt, kiégett „zombik” helyett, akik a nap azon óráiban dolgoznak, amikor állítólag aludni kellene, termékeny, céltudatos és boldog embereket fogunk kapni, akik nagyobb előnyt jelentenek a társadalom számára.

Kelly szerint a 10 óránál korábban kezdő vállalatok jelentősen rontják a munkavállalóik hosszú távú egészségügyi kockázatait.