Amikor megtudtam ezt, kidobtam a 3 hónapja vásárolt cipőmet! Ez van.

Te vásárolsz szoknyákat, blúzokat, nadrágokat, táskákat, cipőket… De minden otthonról való elinduláskor kinyitod a szekrényt és ráébredsz arra, hogy nincs mit felvenni. Ismerős a helyzet? Rengeteg a ruhanemű, de egyik sem jó. És itt nem a ruhaneműk számáról, hanem a rosszul kiválasztott darabokról van szó, minél több a ruha, annál nehezebb választani.

A Bidista.com szerkesztősége a mai napon elmeséli neked, hogy hogyan válaszd meg az alap ruhatárad. Ez nem egy űrbeli szekrény, hanem egy 6-10 darabból álló ruhakészlet, melyet 10-15 féleképp tudsz variálni. Nincs ebben semmi hókusz pókusz, a lényeg – kövesd a szabályokat!

Alap ruhatár

Általában, amikor alap ruhatárról beszélünk, akkor csak a ruhákra gondolunk, ehhez külön kellenek még fehérneműk és kiegészítők is, amik nem tartoznak az alap ruhatáradba. A stylistek azt tanácsolják, hogy a ruhatárunk 2-3 alapruhatárból álljon szezononként – ami körülbelül 37 ruhadarabot jelent. Ha így választasz, akkor nem kell állandóan lázasan vásárolgatnod. Igen és ezzel rengeted pénzt is spórolsz.

Automatikusan fogod kiválasztani azokat a ruhadarabokat, melyek illenek az alap ruhatáradhoz. Ezért mihamarabb jegyezd meg helyes ruhaválasztás szabályait.

Az alap ruhatár kiválasztásának a szabályai

1. Találd meg a stílusod. Ha az életben a munka játssza a főszerepet, akkor nincs értelme 3 divatos farmernak, csak azért mert a boltban leárazás volt. Rögtön érdemes kiválasztani az alapszínedet. Fordíts figyelmet munkahelyed öltözködési szabályaira és arra, hogy melyik szín áll jól neked és mi a divat.

2. Továbbiakban figyelj a színárnyalatokra. Nem szabad 3- 4 színárnyalatnál többet kiválasztani. Az egyik szín lehet élénk színű is.

3. Ne vásárolgass állandóan. A vásárlásaidat úgy igazítsd, hogy az a szezon kezdet előtt 2 -3 héttel legyen. Csak így tudsz trendi ruhákat kiválasztani.

4. A ruhatárad csökkentsd 37 darabosra. Ebben a listában legyen: ing, blúz, top, nadrág, szoknya, és cipő. Ebbe nem tartozik bele a sport ruházat, az otthoni ruha, a fehérnemű és a kiegészítők. De a 37 hét ruha 4-6 darabbal lehet több, vagy kevesebb.

Például én eldöntöttem, hogy meg szeretnék tartani 9 pár cipőt, 9 alsó ruházatot (szoknya, nadrág) és 15 felső ruházatot (ing, blúz, póló). A fennmaradó 4 lehetőségre 2 ruhát, egy kabátot és egy rövidkabátot. Az ilyen ruhatárral meg lehet találni az arany középutat a minimalizmus és a változatosság között.

5. Szezononként 6-10 alapruhát viselj. Ezeket könnyedén tudod variálni, hiszen harmonizálnak egymással. Egy szezon 3-4 hónapig tart. Fontos, hogy ez alatt ne vásárolj új dolgokat. Ez az alap ruhatár lényege. Kombináld meglévő dolgaidat és hozz létre valami újat, ne vásárolgass össze-vissza.

A szerkesztőség tanácsa

Csinálj egy nagytakarítást a ruhatáradban, mielőtt létrehoznád az alap ruhatáradat. Válaszd szét ruháidat  4 részre: „amit azonnal felvennék!”, „ezt majd inkább máskor”, „nem” és „szezonális”(bunda, kabát, széldzseki). Rögtön világossá fog válni, hogy mitől kell megszabadulni. Ami megmaradt, azt nézd át még egyszer és dobd ki, amire nincs szükséged, azért hogy jobb minőségű és hozzád jobban illő ruhaneműt vásárolhass.

Próbáld ki ezt a módszert a ruhatárad megújítására és meg fogod érteni, hogy minimális ruhatárral is lehet divatosan öltözködni. Ez felül még spórolsz is, és ezt a pénzt például, utazásokra is fordíthatod. Ne felejtsd el ezt az alap ruhatár ötletet elmesélni barátnőidnek és internetes ismerőseidnek!