Az én orchideáim, az én büszkeségeim! A titok, hogyan szaporítsuk őket…

Egyszer ajándékba kaptam egy meseszép orchideát, gyönyörű virágokkal. Egy idő után felmerült bennem a gondolat, hogy szaporítani kellene. Eleinte úgy gondoltam, hogy ez nem olyan egyszerű, már csak azért sem, mert korábban hasonlóval egyáltalán nem foglalkoztam. Sok szakkönyvet elolvastam, rengeteg internetes oldalt átböngésztem, az ismerősöket faggattam a titokról…

Ezt a világ végéig folytathattam volna, ha egyszer teljesen véletlenül nem bukkanok egy fórumon egy hölgyre, aki immáron 13 éve foglalkozik orchideákkal, és így mindent tud róluk! Ő tanította meg nekem azt a technológiát, hogyan lehet az orchideát, ezt a meseszép szobanövényt szaporítani.

Orchidea szaporítása házi körülmények között

Három egyszerű módszer

1. A tőosztásos módszer

Otthoni körülmények között a legegyszerűbb szaporítási módszer a tőosztás. A növénynek egészségesnek kell lennie, továbbá sok hajtással kell rendelkeznie. A tőosztást tavasszal, az átültetési periódus alatt kell elvégezni.

Óvatosan válasszuk el a gyökérzetet a virág földjétől, a gyökereknek tisztának kell lenniük. Ollóval vágjuk ketté a növényt oly módon, hogy mindkét növényen legyen néhány álgumó. A vágás helyét kezelni kell, erre finom fűrészpor a legjobb. Készítsünk elő cserepeket, és ebbe helyezzük virágfölddel a növényeket.

Ezután következik a gyökeresedés időszaka, a növénynek gyökeret kell ereszteni. Ennek elősegítésére öntözzük meg az orchideát minden nap és a leveleire is spricceljük vizet. Az orchideánk sikeresen gyökeret vert, ha új hajtásokat hoz.

2. Gyökérsarjas hajtatás

Az orchidea gondozására nagy hangsúlyt kell fektetni, ha azt szeretnénk, hogy időről-időre gyökérről hajtassuk. A friss hajtásokat nehéz elválasztani az anyanövénytől. A hajtásoknak megfelelően fejlettnek kell lenniük, különben nem lesznek egyedül életképesek az átültetés után. A megfelelő méretű sarjnak körülbelül 3-5 centméteresek kell lennie

Éles késsel vágjuk le a növendéket a tőről azon a helyen, ahol a sarj abból kinőtt. Kicsit hagyjuk megszáradni, majd faszénbe forgassuk bele. Egy cserépbe tegyünk virágföldet és helyezzük bele a levágott sarjat. A cserépen mindenféleképpen legyenek lyukak, hogy a felesleges víz kifolyhasson.

Öntözni természetesen szükséges, de csak óvatosan, a földje inkább legyen egy kissé száraz, mint nedves. Mint minden fiatal orchideát, ezt is kell műtrágyázni, használjunk nitrogént, foszfort és káliumot tartalmazó műtrágyákat. Egy év elteltével egy újabb csodaszép, virágzó orchideával leszel gazdagabb.

3. A magról kelt orchideák

Ehhez a módszerhez speciális orchidea-lombikokat kell vásárolnunk. Maga a módszer egyébként egyszerű és kiváló eredményt hoz. A lombikból ki kell vennünk a növényt, ehhez a lombikot össze kell törni. A palántákat öblítsük le folyó vízben. Ezután öt percre áztassuk be őket hipermangán oldatba, majd vegyük ki őket és egy szalvétára téve hagyjuk leszáradni őket. Speciális virágföldbe ültessük növénykéinket. Hogy a fiatal orchideák könnyen hozzászokjanak a környezetük megváltozásához, sok fényre, magas páratartalomra és 20-24 C fokra van szükségük.

Az orchideát átültetni nem bonyolult. Ne feledd, hogy ezzel a szép virággal kapcsolatban a legfontosabb az, hogy folyamatos gondozást igényel.