Azt hittem, gyári hibás ablakot építettek be a házunkba… Erről nem szóltak a szerelők!

A modern fém-műanyag ablakoknak sok előnye van: jól zárnak, nem jön be az utcai zaj, spórolhatunk a fűtésen. De ahogy az életben gyakran előfordul, az éremnek két oldala van, és ez esetben sincs ez másképp. Néhány nap eltelt az ablakok beépítése után, és nem kis meglepetésemre párakicsapódást tapasztaltam az ablakokon. A régi fa ablakokkal ez soha nem fordult elő! Miért történik ez, és hogyan kell kezelni?

Párakicsapódás az ablakokon

Miért „izzadnak” a műanyag ablakok? Ennek oka abban rejlik, hogy a helyiségben lévő levegő hőmérséklete és a külső hőmérséklet között nagy különbség van. A köztük lévő határ az ablaküveg. A gőz, amikor az üvegre ér, vízzé válik, azaz kicsapódik, kondenzvíz formájában mutatkozik meg. Minél hidegebb van a szobában, annál kevesebb levegőnedvesség is elég harmatpont képződéséhez.

Más szavakkal, hűvös és meglehetősen nedves helyiségben a kondenzáció valószínűsége magasabb. Meleg és száraz helyiségben párakicsapódás általában nem képződik.

De ilyen nem történt soha a régi ablakokkal – mondhatjuk. Igaz, de nem azért, mert az új ablakok rosszabbak. Fából készült ablakoknál általában sok apró rés, repedés van, amelyeken keresztül egyre több száraz levegő kerül be az utcáról, ami csökkenti a szoba teljes páratartalmát.

Sajnos az ablak párásodása nem csak esztétikai probléma. A műanyag ablakokon kicsapódott kondenzvíz az egészségtelen mikroklímát jelzi a lakásban. A megnövekedett páratartalom különböző penészgombák kialakulásához vezethet.

A nem megfelelő szellőztetés hozzájárul a szén-dioxid felhalmozódásához és a levegőben lévő káros anyagok koncentrációjának növekedéséhez. Ennek eredményeként a lakásban tartózkodók rosszabbul érzik magukat, csökken az immunitásuk.

Hogyan lehet megszabadulni az ablakpárásodástól?

1. Először is ügyeljünk arra, hogy jól szellőztessünk ki. Lehet, hogy eltömődött a szellőzőrács, vagy pedig nagyobb méretű szükséges. Ezenkívül egy konyhai páraelszívót is érdemes felszerelni.

2. Ellenőrizzed le, hogy kellően tömítettek-e a szegélyek. Ha kívül repedések vannak, hideg levegő és nedvesség kerülhet beléjük, hűtve a teljes szerkezetet.

3. Az ablakpárkányokat alakítsuk ki olyan szélesre, hogy a radiátor hője biztosíthassa az ablakok fűtését. Egyúttal felszerelhetünk nagyobb radiátorokat is, vagy az ablakpárkányba szellőztetés céljából rácsot építhetünk be. Ügyeljünk arra is, hogy a vastag függöny ne takarja el a radiátort.

4. Gondolkodjunk el a fal szigetelésén is. A külső szigetelési munkák elvégzéséhez szakemberekre lesz szükség, de megéri a befektetett pénz! Télen a falak melegek maradnak, nyáron – hűvösek.

5. Távolítsuk el a növényeket vagy az akváriumot az ablakpárkányról. Ezek csak felesleges nedvességforrásként szolgálhatnak.

6. Ha egy családi házban élsz, próbáld meg kiküszöbölni, hogy a nedvesség bejusson a helyiségbe. Szükség lehet a tető vagy a pince javítására.

Az alábbi a videó különböző ötletekkel szolgál arra nézve, hogyan szabadulhatunk meg a párakicsapódástól.

Annak érdekében, hogy ne érjen minket felkészületlenül, hogy hogyan lehet megszabadulni a műanyag ablakokon kicsapódó párától, bízzunk meg az ablakok beszerelésével tapasztalt szerelőket, és mi is figyeljük meg a munkavégzésüket. Majdnem minden modern ablak fel van szerelve a beállítóval. Az ablak megfelelő és időben történő beállítása segít megtalálni a legjobb szellőzési módot. Oszd meg ezeket a tippeket barátaiddal, ismerőseiddel is!