Egyetlen vitamin, ami egész nyáron távol tartja a szúnyogokat + 4 tipp

Ha a világ 5 legidegesítőbb dolgát kéne megjelölni, a szúnyogok biztos ott lennének a sorban. A zümmögésükkel és a csípéseikkel tönkreteszik a szabadtéri programokat és a nyári éjszakákat. Sok módja van a velük szembeni védekezésnek, használhatunk szúnyogriasztókat és fokhagymát is. De mindegyik szúnyogriasztóban van egy valami, ami közös. Olyan szagot árasztanak, amit a vérszívók nem bírnak elviselni.

Szerencsére létezik egy vitamin, amit ha megemésztünk, olyan szagot kölcsönöz a bőrnek, ami elriasztja a szúnyogokat, ugyanakkor emberek számára észrevehetetlen.

Az alábbi tippek segítségével szúnyogmentessé teheted az egész nyarat!

1. Szedj B1-vitamint!

Ez az egyetlen vitamin, ami olyan hatásos a szúnyogok ellen, a B1-vitamin, más néven tiamin. Bár tudományosan nem bizonyított, sokan esküsznek a szúnyogokkal szembeni hatékonyságára. Mivel számos más előnye is van még, miért ne tehetnél vele egy próbát?

A javasolt adag belőle 25-50 mg naponta háromszor. Kapszula formájában a gyógyszertárban megveheted, de sok élelmiszer is tartalmazza. Magas B1-vitamin tartalmú a napraforgó mag, a babok, a teljes értékű gabonák, a brokkoli, a kelkáposzta, a karfiol és az élesztő.

Miért annyira hasznos a B1-vitamin?

Fontos szerepet játszik az idegrendszer egészségének megőrzésében, hozzájárul a bőr, a haj, a szájüreg és a máj egészségéhez is. Segíti a szervezetünket a stressz leküzdésében, amire időnként mindannyiunknak szüksége van. A B1-vitamin kulcsfontosságú a cukor energiává történő átalakításában, ezenkívül igen hatékony antioxidáns, ami lassítja az öregedési folyamatot. Még a mentális egészségnek is jót tesz.

A B1-vitamin szedése azonban nem az egyetlen dolog, amit tehetünk a szúnyogok ellen!

2. Légy felkészült!

Közeleg a nyaralás ideje? Kezdd el jó előre szedni a B1-vitamint! Legalább 2 hétre van szükség ahhoz, hogy a vitamin mennyisége elérje a kellő szintet a szervezetben. Mivel vízben oldódó, nagyon könnyen kiürül a szervezetből. Tartsd magadnál a vitaminos tégelyt vagy a B1-vitaminban gazdag ételeket!

3. Használj kevesebb rovarriasztó spray-t!

A legtöbb rovarriasztó neurotoxinokat tartalmaz. Ezekből a bőrünkön keresztül elég sokat felszívunk. A méreganyagok ilyenkor rögtön a véráramba kerülnek. Ugye nem az a cél, hogy magadat is mérgezd a rovarokkal együtt? Természetesen előfordulhat olyan helyzet, hogy ezeknek a rovarriasztóknak a használata a legbiztonságosabb megoldás, de olyan helyeken, ahol nem élnek halálos kórságokat terjesztő rovarok, a B1-vitaminnal való természetes védekezés bőségesen elegendő.

4. Kettős védvonal

A B1-vitamin szedését érdemes kiegészíteni természetes rovarriasztók használatával is, hiszen egyes rovarok kezelhetetlenek lehetnek. Két összetevőből elkészítheted magadnak a természetes szúnyogriasztót! Vágj apróra friss petrezselymet és keverd össze almaecettel. Hagyd állni néhány órán át. Olívaolaj és illóolajok kombinációjából is remek szúnyogriasztókat alkothatsz, melyek más rovarok ellen is hatékonyak lesznek. Arra figyelj, hogy olyan olajat válassz, amit bőrön is alkalmazhatsz!

5. Ne adj otthont a szúnyogoknak!

A szúnyogok állóvízbe teszik le a petéiket, ezért ügyelj arra, hogy mindenből kiöntsd a vizet, ahol csak megállhat. Nem használt virágcserepekből, ládákból. A szúnyogok nem mennek túl messzire a fészküktől, ezért ha az udvarodban nem találnak megfelelő peterakó helyet, nagy valószínűséggel kevesebbet fogsz látni belőlük.

A szúnyogriasztásnak tehát ezernyi módja van. Nem muszáj a legveszélyesebb kémiai anyagokat választanod. Próbálj ki természetes szúnyogriasztó spray-ket és tartsd távol az otthonodtól a szúnyogokat a peterakó helyek felszámolásával. Természetesen a legfontosabb, hogy a B1-vitamin pótlásáról ne feledkezz meg! Ennek egészségedre nézve is pozitív hatásai lesznek.

Ha olyan helyre utazol, ahol a sárgaláz és a malária potenciális veszélyt jelentenek, utazás előtt kérd az orvosod segítségét, hogy komolyabban felkészülhess a szúnyogok ellen. Ugyanakkor átlagos esetben, ha betegségeket nem terjesztő szúnyogokkal állsz szemben, a B1-vitamin természetes, biztonságos és hatékony módszer a vérszívók ellen.