Ezeket érdemes tudni a beltéri üveg tolóajtókról

Rengeteg oka lehet annak, hogy változtatni akarunk a lakásunkon és / vagy az ajtókon. Például egy szokásos gond az lehet, hogy az ajtók nem megfelelő irányba nyílnak: összenyílnak, beütjük a fejünket, nyomot hagynak a falon (igaz, ez a legutolsó könnyen orvosolható egy megfelelő kis műanyaggal, amit a kilincsre kell tenni). Mi lehet a megoldás? Hát például az, hogy megfordítjuk az ajtókat, már amikor ez lehetséges. De néha ekkor is rossz helyen lesznek. Akárhogy is nézzük, egy nyitott ajtó nagyon sokszor lehet útban, akár mindkét irányból is. Megoldás lehet ilyenkor egy tolóajtó!

Modernizáljuk a lakást!

Ha egy kicsit elegünk van a saját lakásunkból az utóbbi közel egy évben, ne magunkat kezdjük el okolni. Március óta rengetegen rendezték be az irodájukat otthon (home office), kényszerből vagy elővigyázatosságból. Tavasszal sok olyan erőteljes hang volt, hogy ezzel abszolút semmi gond nincs, az ember még a munkába és onnan hazajárás idejét is megspórolja, akár pizsamában is lehet dolgozni (bár nem ajánlott, főleg, ha videó meeting-ek is vannak), de mára, az erőteljesebb korlátozások hatására a home office több hátránya is előtérbe került.
Ha a kijárási tilalmat is figyelembe vesszük, akkor pedig eljutunk oda, hogy este 8 – hajnali 5 között legalább 9 órát a lakásban töltünk, ha ehhez hozzáveszünk egy „nomál” 8 – 9 órás home officet, akkor rögtön a nap két harmadát otthon fogjuk tölteni, akár akarjuk, akár nem. De ne is ragozzuk ezt túl.
Sokan arra használják ezt az időszakot, hogy felújítsák, modernizálják a lakásukat, házukat.

Milyen tolóajtók léteznek?

Az egyik fő típus a fal előtt futó tolóajtó, amely a fal előtt tolható el párhuzamosan.
A másik fő típus pedig a falban kialakított fülkébe toljuk be az ajtót, ez a falba futó tolóajtó.
Az utóbbi megoldás mindenképpen szerencsésebb, ha lehetséges: mind praktikusabb, mind elegánsabb. Ezt azonban előre kell / érdemes tervezni az építkezés során. Ma már létezik külön az erre kialakított, előre beépíthető tolóajtó fogadó szerkezet is.

Harmónikaajtók

Ezeknek szintén két működési rendszerük van: az első esetében minden egyes szárny egy ponton fel van függesztve, az ajtó sínen gurul, és a teljes nyitáskor a harmonikaajtó szárnyai egymásra tudnak záródni.
A másik típus az, amikor a nyílást nagyon sok kis ajtószárnyra bontjuk, ezeket hasonló módon felfüggesztjük, így teljesen egymásra tolhatók lesznek. Ennek az lehet az előnye, hogy ha elég vastag a fal, a harmonikaajtó szárnyai teljesen eltüntethetőek a falban.

Hol tudhatok meg többet a témáról?

Ha többet szeretnénk megtudni arról, hogy mik az ilyen beltéri ajtók előnyei, akkor mindenképp érdemes szétnéznünk a szalafa.hu weboldalon.