Függönyt fel! – Hat tipp az ideális függöny kiválasztásához

Amíg nem tapasztalod meg a hiányát, nem tudod, mennyire fontos – régi bölcsesség, de a mai napig igaz. Akármilyen prózaian is hangzik, egy jó függöny éppen ugyanezt képes elérni az otthonodban. Ha a megfelelőt választod színben, anyagban, látványban, akkor épp úgy belesimul a lakásodba, mintha ott sem volna, miközben teljessé és harmonikussá teszi az összképet. Emellett pedig számos praktikum fűződik hozzá. Nem véletlen, hogy már az ősember felfedezte magának!

Talán nem gondoltad volna, de a függöny elődjét már az őskorban meglelhetjük, ha az állatbőrből készített lepelre gondolunk, amelyet a barlang bejáratához erősítettek. Így védték menedéküket a szél, az eső és a hideg elől. Persze, az ízlésesen szabott és varrt textília, amelyet ma függönynek nevezünk, későbbre datálható. A reneszánsz idején már egyrészt a fényt és meleget mérsékelték vele, másrészt fontosnak találták a díszítés funkcióját. Nos, ha valami több száz, sőt több ezer év alatt nem megy ki a divatból, annak nyomós oka van. Nézzük, mit nyerünk azzal, ha igazán jó függönyt választunk!

 A funkciótól a harmóniáig

Ha a reneszánszban még az urak kiváltsága is volt, ma már szerencsére a függöny mindenkié. Sőt, akkor sem kell aggódnod, ha egyszerre az egész házat öltöztetnéd új ruhába, hiszen számos függöny outlet ad arra lehetőséget, hogy ezt kedvező áron megtehesd. Persze a nagy választék nem csak sokféle lehetőséget kínál: könnyen elérhet minket a bőség zavara, ezért jó, ha meghatározott szempontok alapján kezdünk neki a válogatásnak.

Az első lépés legyen mindig a funkció: érdemes azt sorra venni, mi a legfontosabb feladata a leendő függönyünknek. Sötétíteni szeretnénk vele, vagy csak azt szeretnénk elkerülni, hogy belássanak az utcáról? Van -e valamilyen szerepe a tér tagolása szempontjából, vagy kizárólag ablakokra szánjuk? Szükséges, hogy az egész üvegfelületet befedje, vagy csupán vitrázs függönyre vágyunk? Ha az alapvető célt megfogalmaztuk, az üzletekben és függöny outletekben is szétnézhetünk a funkciók által meghatározott kategóriákon belül.

A második pont még mindig nem a külcsín, sokkal inkább az anyag vastagsága. Ahhoz, hogy komfortosan érezzük magunkat az adott helyiségekben, fontos tisztában lennünk azzal, melyik textília hogyan befolyásolja a közérzetünket. A sötétítő függönyök esetében például a vastagság a szoba hőmérsékletén is alakíthat. Míg ha egy vékonyabb anyaggal kacérkodunk, és kétségeink vannak az áttetszőséggel kapcsolatban, könnyen segíthetünk rajta a megfelelő ráncolással. 

A harmadik feladat végiggondolni, milyen környezetben lesz majd a függöny, milyen hatások érik kosz vagy épp fény szempontjából. Ha az előszobába keresünk textíliát, ahol az ajtónyitogatástól ki-beszáll a por, illetve ahová megérkezünk a sáros cipőnkben és az időjárás nyomait magán viselő kabátunkban, akkor érdemes könnyen mosható anyag után néznünk, amelyet nem kell havonta tisztítóba vinni. Kevésbé kényes környezetben nyugodtan engedjük szabadjára a fantáziánkat: szemezzünk a függöny outletek leárazott, extrán minőségi, esetleg különleges gondozást igénylő anyagai között is! Hiszen félévente, évente egyszer megvalósítható egy teljes körű tisztíttatás.

A negyedik lépés természetesen a szín és a minta. Ahogy az már fent elhangzott, egy a lakással igazán harmonizáló függöny nem elviszi a figyelmet, hanem teljessé teszi az összképet. Az alapvető szabályokról érdeklődhetünk az üzletekben is: például, hogy kisméretű ablak, illetve szűk tér esetében ne vásároljunk nagy mintás függönyt. Vagy ha ráncolással lesz teljessé a textilünk, gondoljuk végig, hogyan festenek majd így az esetleges minták. Ha a szoba adottságai miatt az egyszínű, egyszerű anyagokat kell előnyben részesítenünk, a különböző kötőkkel, fodrokkal kiegészíthetjük a látványt.

Az utolsó simítások

Könnyen hihetnénk, hogy a felsoroltak után már nincs más dolgunk, indulhatunk az üzletbe, vagy böngészhetünk a neten. Azonban az egyik legfontosabb feladatunk még hátra van: az ötödik lépés ugyanis nem más, mint az alapos mérés. Vegyük figyelembe a karnis típusát, a függönykarikákat és a szükséges felvarrásokat is. Soha ne spóroljunk az anyagmennyiségen! Inkább válasszunk olcsóbb textilt, minthogy rövid, vagy nem elég széles függönyt varrassunk. Ez ugyanis a legszebb szobának, a leggondosabban kiválasztott színnek és anyagnak is nevetséges hatást kölcsönözhet.

Végül pedig jöhet a hatodik feladat: a minél alaposabb válogatás. Ne sajnáljuk az időt arra, hogy megtaláljuk a tökéletes függönyt! Az internetes outletek és áruházak mellett betérhetünk személyesen is az üzletekbe, ahol megtapasztalhatjuk az anyagok tapintását, vastagságát, áttetszőségét, és végignézhetjük mely színek, minták állnak a legközelebb hozzánk.

Függönyt fel!

Gondos mérlegeléssel és utánajárással pedig nem is kell sokat várni a legszebb pillanatra, amikor végre felkerülnek a függönyök, és a kanapén hátradőlve élvezhetjük a harmonikus otthon nyugalmát.