Megéri a befektetést: 5 hiba, amit elkövethetünk autófóliázáskor

Az autó felületére ragasztott különböző fóliák segítségével védelmet biztosíthatunk a fényezésnek, könnyen elérhetjük a kívánt színt, de emellett vállalkozások számára kiváló marketingeszköz is. Cikkükből kiderül, mi az, amire mindenképpen oda kell figyelni, ha e megoldás mellett döntünk.

Autófóliázás mint befektetés

Már azért is érdemes autófóliázásra költenünk, mert segítségével hosszú ideig megőrizhetjük a járművünk eredeti fényezését. Emellett csökkentheti az autónk fogyasztását, hiszen védi a belső teret a túlmelegedéstől, így kevesebbet kell használnunk a klímát. Baleset esetén pedig nagyobb biztonságot jelent, hiszen egyben tartja a szélvédőt, az nem fog apró szilánkokra hullani.

A fenti előnyökön túl azonban érdemes kiemelni az autófóliázás marketingcélú előnyeit is – ami kisebb cégek, de nagyobb vállalkozások által is kihasználható. Hirdethető rajta a vállalkozásunk, az elérhetőségeink vagy akár az aktuális akcióink is. Ezáltal egy költséghatékony és folyamatos reklámfelületként működhet a céges autónk. Ha pedig autóflottával is rendelkezik a vállalkozásunk, akkor egységes megjelenéssel, a céges arculathoz igazodó dizájnnal láthatóak el a járműveink.

Hosszú távon rengeteg új ügyfelet érhetünk el ezzel a megoldással, hiszen a folyamatosan úton lévő autók felülete közvetíti a kívánt céges üzenetet. Mivel a fóliák könnyen cserélhetőek, időről-időre az aktuális marketingkampány részévé is válhat a cég járműparkja. A felületre nyomtatott QR-kód segítségével akár monitorozható is a reklámhordozó hatékonysága.

5 hiba, amit nem érdemes elkövetni

Azonban kidobott pénz is lehet az autófóliázásra költött összeg, ha nem megfelelő a kivitelezés vagy a fólia minősége. Az alábbi hibákat mindenképpen érdemes elkerülni a fólia telepítése során.

Nem elég tiszta az autó felülete

Ahhoz, hogy a fólia megfelelően tapadni tudjon az autóra, por-, zsír- és szennyeződésmentes felületre van szükség. Ha a jármű lakkozásán sérülés található, akkor sem szabad felhelyezni a fóliát, hiszen a későbbi eltávolításkor tovább roncsolhatja a felületet. Az autó felületének tisztasága mellett nagyon fontos, hogy pormentes környezetben és megfelelő hőmérsékleten történjen a ragasztás. Ezek hiányában a fólia sérülhet, vagy felpúposodhat.

Nem megfelelően történik a felületmérés

A kukában is végezheti a drága autófólia, ha nem kellő körültekintéssel történik az autó felületének lemérése. Ha sokkal többet számolunk a felületre, akkor felesleges fólia pénzkidobás. Ha pedig túl keveset mérünk, akkor nem fogja teljesen lefedni a felülete, amely nem kifejezetten esztétikus látvány. A kijavításra pedig további összegeket kell fordítanunk.

Olcsó, nem minőségi anyag

Nem éri meg az autófólia minőségén spórolni! Rövid távon lehet, hogy pénzt takarítunk meg, de hosszú távon biztos, hogy ráfizetés lesz. A rossz minőségű autófóliák az alapvető védelmi feladataikat sem tudják ellátni. Emellett hamarabb elveszítik eredeti színüket és könnyebben keletkeznek felületén légbuborékok, hólyagok. Ezek pedig kifejezetten ronthatják az autónk esztétikáját, és inkább negatív reklám lesz a cégünk számára is. 

A marketingüzenet nem egyértelmű

Az autófólia megtervezése ugyanolyan fontos mozzanat, mit más reklámfelületek esetében. Egy elsuhanó autót nem zsúfolhatunk tele információkkal, hiszen az érdeklődök el sem tudják olvasni. Legyen rövid és lényegre törő az üzenet. Érdemes arra ösztönözni az ügyfelet, hogy felkeresse a cég weboldalát vagy közösségimédia-platformját. 

Nem tűnik ki a tömegből 

Figyeljünk, arra, hogy az autófóliázás legyen feltűnő, de ne túl hivalkodó vagy ízléstelenül rikító, színkavalkáddal zsúfolt, hiszen így elveszhet a lényeg a dizájnelemek között. Kerüljük az olyan színek alkalmazását is, amelyekkel könnyen összekeverhetik az autónkat egyéb vállalkozások dizájnjával. Ne használjuk az elterjedt, népszerű színeket sem! A tucatszínek alkalmazásával könnyen beleolvadhat az autófólia dizájnja környezetébe. 

Bízzuk profikra!

Számos buktatója van tehát az autófóliázásnak, ha nem a megfelelő szakértelemmel és nem jó minőségű alapanyagokkal dolgozunk. Ezért sokkal jobban járunk, ha profikra bízzuk a fólia felragasztását

Ha szakemberekre hagyjuk a munkát, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a lehető legjobb minőséget kapjuk. Ráadásul így garancia is jár nemcsak magára a fóliára, hanem az elvégzett munkára is. A gyakorlattal rendelkező szakemberek sérülés nélkül tudják felragasztani a fóliát, míg ha házilag próbálkozunk a művelettel, könnyen kárt tehetünk gépjárművünk fényezésében vagy a fóliában is. Egyes vállalkozások nemcsak a fólia felragasztásában tudnak közreműködni, hanem a dizájn- és a marketingelemek megtervezésében is!

Az autófóliázás reklámcélú felhasználása egyre inkább elterjedt – viszont, mint minden más esetben, ezt is lehet jól és rosszul is csinálni. Érdemes kellő odafigyeléssel megtervezni az autófólia tartalmát, a kivitelezését és az autónkra történő felhelyezését pedig mindenképpen bízzuk szakképzett profikra!