Hasznos tippek dugaljak és kapcsolók telepítéshez!

„Sokszor csak a munka befejezése után értjük meg, hogyan kellett volna elkezdeni azt.” Ez az állítás frappánsan leírja házfelújítások, különösen a dugaljak és kapcsolók telepítésének problémáját.

Úgy tűnik, hogy a lakásfelújítás befejeződött, már csak a bútorok visszahelyezése van hátra…

…amikor derült égből villámcsapásként látod a szörnyűséget: a dugaljzatok nincsenek ott, ahol szükségünk van rájuk, a hozzáférést a bútorok akadályozzák. És az új aljzatok új vezetékeket jelentenek a falban, ami azt jelenti, hogy megint le kell szaggatni és újraragasztani a tapétát, azaz kezdhetünk mindent elölről!

Az tökéletes megoldás az, hogy az elektromos készülékeket és a bútorokat már a felújítás kezdeti szakaszában helyükre próbáljuk. Annak érdekében, hogy ne essünk bele ugyanabba a csapdába még egyszer, feljegyeztem jegyzetfüzetembe a szokványostól eltérő megoldásokat az elektromos hálózattal kapcsolatban, és amelyeket most örömmel osztok most meg kedves BIDISTA olvasóinkkal!

Dugaljzatok és kapcsolók kialakítása, beépítése

1. Egy közös kapcsoló a bejárat közelében, ami lekapcsol a lakásban mindent!

Egyszerűen nagyszerű ötlet! Kivel ne fordult volna elő, hogy már felvette a cipőjét, kabátját, és lépett volna ki a lakásból, házból, amikor észrevette, hogy valahol égve maradt a villany… Vagy a másik jellemző eset: munkába menet azon gondolkozol: „Vajon mindent lekapcsoltam?”

Nagyon csábító egy csapásra megoldani ezeket a problémákat, de arra viszont figyelni kell, hogy a hűtőszekrényt külön kell venni, különben nagyon gyakran ki kell majd dobnod a megromlott ételeket.

2. Elektromos csatlakozó az ablak körül

Elektromos csatlakozóból sosem lehet elég sok egy lakásban. Az ablak körüli dugaljzatok akkor nagyon hasznosak, ha az ablakpárkány területe a konyhai munkaterület funkcióját is betölti, azaz a konyha kicsi, és minden négyzetcentiméter szabad területet ki kell használni, illetve, ha van asztal az ablak előtt.

Nálunk, például a konyhai mixer az ablakpárkányon került elhelyezésre, ahol az minden nap használatban van. Viszont ott nincsenek dugaljzatok… Hosszabbítóval ugyan megoldható a probléma, de az nagyon elrontja a konyha összképét.

És van még egy alkalom, amikor hatalmas köszönetet fogsz mondani magadnak ezekért a csatlakozókért: az újév előtt, amikor az ablakot díszítjük égősorral a gyerekszobában (és talán a konyhában is).

3. Lámpakapcsolók az ágy közvetlen közelében

És nem csak az ágynál, hanem mindenütt a folyosón, hogy távolról is leoltható legyen a lámpa. Ez igazából messze nem új keletű ötlet, számtalanszor találkoztam vele a szállodákban, de sokan mégis megfeledkeznek róla, amikor lakásfelújításról van szó.

4. A padlófűtés szabályozója és kijelzője szemmagasságban!

Ebben a magasságban kényelmesen látható és állítható. Csak azt nem értem, miért próbálják meg akkor az építészek minél közelebb a padlóhoz telepíteni?!

5. Rendes világítás az erkélyen

Amikor az erkély világítását csinálod, ne feledkezz meg a ki-bekapcsolásáról sem! Különben könnyen megeshet, hogy váltókapcsoló hiányában, a sötét erkélyen botorkálsz mindaddig, amíg meg nem találod a villanykapcsolót, illetve mehetsz vissza a szobába, hogy felkapcsold a villanyt.

6. Sokkal több konnektor a fürdőbe!

Hajszárító, mosógép, esetleg szárítógép, elektromos borotva, elektromos fogkefe stb. Ezeknek mind dugaljzat kell, amiket, igény szerint el lehet rejteni szekrényben is.

7. Dugaljak a porszívózáshoz.

Sok lakásban már nem is egy, hanem két porszívó van. Egy átlagos és egy robotporszívó. Előbbi számára 30-40 cm magasságban legyenek a dugaljzatok lehetőleg minden szobában, utóbbi számára a folyosón, figyelembe véve a töltő kialakítását is.

8. Több elektromos csatlakozót a konyhába is!

Erre mindenképpen nagyon ügyelj! Képeld csak el: receptet olvasnál a táblagépeden, de az a főzés felénél lemerül. És nincs szabad konnektor a konyhában…

Amikor arról van szó, hogy hány dugalj kell a konyhába, általában a kisebb konyhai eszközöket (mixer, kávédaráló) szoktuk számolgatni, pedig azt is figyelembe kell venni, hogy egy étel elkészítéséhez egyszerre hány elektromos készülék szükségeltetik. Ezeknek mind kell elektromosság! Ha most gondolkozol, már megérte ezt a cikket elkészítenünk…

A konyhai munkaterület minden méterén lennie kell valamilyen elektromos csatlakozási lehetőségnek. Ez persze nem jelenti azt, hogy minden egyes méteren lenni kell egynek, csoportosíthatjuk is őket.

Még könnyebbé teheted a dolgod, ha a konyhaszekrény csempepótló hátlapi részére helyezel csoportokban minden szabad munkalap közelében. Ezek általában két vagy három csoportos aljzatok. Ne felejts el egy vagy két aljzatot elhelyezni az ebédlőasztal közelében sem! Hasznos lehet, ha mobiltelefont kell feltölteni vagy, például amikor laptoppal foglalsz helyet a konyhában.

9. Dugaljak elrejtése a szekrényekben

Ha a konyhában, a csempepótló hátlapon nem lehetséges dugaljak kialakítása, vagy csak nem néz ki szépen, elrejtheted azokat, példának okáért a felső szekrény alján is.

10. Elektromos csatlakozó számítógépek számára

Gondolj arra, hogy milyen számítógépen dolgozol: asztali gépen, melynek legalább 3-4 dugaljra van szüksége, vagy laptopon, aminek egyre, viszont érdemes azt a lakásban több helyen is kialakítani: ahol ülni szoktál, az asztal mellett, a kanapé környékén, a dívány mellett stb.

A megfelelő dugaljak kialakítása a lakásban a kényelem és a könnyebbség alapja. Ezért fontos pontosan tudni, hogy hol fussanak a vezetékek, és hol helyezzük el az elektromos dugaljakat és a kapcsolókat.