Hitelfelvétel előtt: 3 dolog, amit érdemes végiggondolni

Céljaink valóra váltásához, a tökéletes családi otthon vagy autó megvásárlásához szükségünk lehet hitelre, amely nagy segítség lehet, hiszen megelőlegezi azt a pénzösszeget, amit csak hosszú idővel tudnánk összespórolni. De mielőtt hitelt vennénk fel, alaposan át kell gondolnunk a pontos céljainkat, pénzügyi helyzetünket és terhelhetőségünket, hogy később ne érjenek kellemetlen meglepetések. Nézzük, hogy mire érdemes odafigyelni!

Miért akkora felelősség a hitelfelvétel?

Egy hitel törlesztőrészlet havi fix kiadásként fog szerepelni a családi költségek mellett. Ezért csakis felelősséggel lehet dönteni róla, főleg ha hosszú futamidejű hiteltermékről van szó (pl. 15-20 év). Ráadásul rengeteg hiteltermék van a piacon, ezért fontos alaposan tájékozódni, hogy a saját paramétereinkhez melyik a legkedvezőbb, amelyet biztonsággal tudunk törleszteni. Első körben mindenképpen érdemes hitelkalkulátor segítségével számolni, hogy körvonalazzuk lehetőségeinket.

Van otthon cukkini? (kattints ide) Egyszerű és olcsó recept! 30 perc alatt csodás ételt készíthetsz belőle!

Ezt a 3 dolgot érdemes végiggondolni hitelfelvétel előtt

 1. Mi a konkrét célod a hitellel?

Személyi kölcsön, áruhitel vagy lakáshitel? Mind-mind más feltételekkel és költségekkel vehető fel, így elsőként azt kell pontosítanunk, hogy milyen célra vennénk fel a hitelt.

 1. Mekkora törlesztőrészlet vállalható kényelmesen?

Ez egy nagyon fontos tényező, hiszen lehet, hogy a bank magas törlesztőrészletre is alkalmasnak talál, de annak havi megfizetése már az életszínvonal drasztikus csökkenésével járna, ami soha nem vezet jóra. Így hasznos hitelkalkulátorral számolni, tervezni – és pontosan végignézni a havi kiadásokat, illetve összegezni a bevételeket.

Tipp: Néhány havi munkaképtelenségre mindig érdemes tartalékot képezni 3-6 hónapra, hogy ne okozzon kényelmetlenséget, ha néhány hónapig valamilyen okból nem jutunk akkora bevételhez, mint korábban.

 1. Hogyan található meg a legjobb ajánlat?

Több hitelterméket össze kell hasonlítani, ehhez pedig nagyon jól használható egy hitelkalulátor, melyben a saját anyagi és egyéb paraméterek alapján kalkulálhatunk és összevethetünk több terméket, hogy a legjobbat választhassuk.

Amikre érdemes még figyelni:

 • Mekkora a teljes visszafizetendő összeg (segítség a THM)?
 • Mik az egyéb díjak és költségek?
 • Milyen feltételekkel törleszthető elő a hitel?
 • Mik a kockázatok?
 • Mekkora a kamat?
 • Fix vagy változó-e a kamat?
 • A hitelnyújtó intézet egyoldalúan módosíthatja-e a fizetési paramétereket (pl. a kamatot, az egyéb díjakat és költségeket)?

TIPP: a THM (teljes hiteldíj mutató) is nagy segítségünkre lesz, mert megmutatja, hogy a hitelből egy év alatt – a tőkén túl – mekkora összeget kell visszafizetnünk.
A THM az alábbi tételeket tartalmazza:

 • kamat,
 • kezelési költség,
 • értékbecslés és helyszíni szemle,
 • ingatlan-nyilvántartási eljárási díj,
 • hitelközvetítőnek fizetendő díj,
 • és bankszámlavezetési díj.

Ami nem szerepel benne:

 • a késedelmi kamat,
 • a közjegyzői díj,
 • és a fedezetre kötendő biztosítás.

Az ajánlatokban és reklámokban szereplő THM-et ötmillió forintos hitelösszegre számolják húszéves futamidővel. Minél alacsonyabb a teljes hiteldíj mutató, annál kedvezőbb a kölcsön számunkra.

Melyek a gyakori hiteltípusok?

A személyi kölcsön általában a kisebb célok megvalósítására igénybe vett népszerű hiteltermék, mely szabadon felhasználható, viszont magasabb THM-mel rendelkezhet.

Közkedvelt hiteltermék még a lakáshitel, amely remek segítséget jelenthet, ha saját lakásba költöznénk. Ez a hiteltípus sokszor 10-15-20 évnyi elköteleződéssel is járhat, de sokat spórolhatunk, ha ezt az időt már nem egy bérelt lakásban kell töltenünk, hanem sajátunkat törleszthetjük.

A piacon megtalálhatók még az állami támogatással elérhető hiteltermékek is, például a kamattámogatott Babaváró hitel és a (Falusi) CSOK, amelyek igen népszerűvé váltak az elmúlt években.

Egy hitel hamarabb hozzásegíthet céljaink eléréséhez, de hosszú távú elköteleződéssel is jár. Így mindig alapos tervezés, kalkuláció és tájékozódás kell, hogy megelőzze a felvételét. Ha viszont megtaláltuk a számunkra legkedvezőbb, legkényelmesebben törleszthető konstrukciót, akkor már biztonsággal élvezhetjük új lakásunkat, autónkat és bármit, amihez a hitelezett összegre szükségünk volt.