Hogy tisztítsd meg gyorsan szervezeted a nikotintól?

Amikor elszívsz egy cigarettát, a nikotin keringeni kezd a véráramban. Egyetlen szál cigaretta után 6-8 órán át tart ez a folyamat. Ennek a nikotinnak a nagy része kiürül a vizelettel. 48-72 órán át is eltart, míg a nikotin metabolizálódik a szervezetben, majd távozik. Ennél is tovább 20-30 napig tart, míg a nikotin egyik mellékterméke, a kotinin a véráramban való keringés után kiürül a testből.

A C-vitamin a legjobban ismert anyag a nikotin véráramból való kiürítésére

Javítja az anyagcserét és fehérvérsejteket hoz létre. A gyümölcsök és zöldségek segítenek kimosni a szervezetből a nikotint, jót tesznek az egészségnek, vizet tartalmaznak és a cigaretta ízét kevésbé vonzóvá teszik.

A kutatások kimutatták, hogy ha több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk, könnyebben tudunk lemondani a cigarettáról.

Egy amerikai kutatásban 1000 dohányzót vizsgáltak 25 éves kortól kezdve. 14 hónappal a kísérlet után a kutatók megvizsgálták a résztvevők viselkedési szokásait. Azt tapasztalták, hogy akik több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztottak, 3-szor nagyobb valószínűséggel tudnak távol maradni a cigarettától legalább 30 napig, mint azok, akik kevés zöldséget és gyümölcsöt ettek. Akik többet fogyasztottak ezekből, azok naponta kevesebbszer gyújtottak rá, a napi első cigarettát később szívták el és jobban teljesítettek a nikotinfüggést vizsgáló teszten.

A megnövelt zöldség és gyümölcs fogyasztás segít leszokni a cigarettáról, mégpedig ezért:

  • csökkenti a nikotinfüggőséget
  • a magas rosttartalom sokáig eltelít, a dohányosok pedig gyakran összekeverik az éhséget a cigaretta utáni vággyal
  • ellentétben a húsokkal, a koffeinnel és az alkohol tartalmú italokkal, a zöldségek és a gyümölcsök nem javítják, hanem rontják a dohány ízét
  • akik egészségesebb életmódot folytatnak, azok tudatosan és tudat alatt is távolabb kerülnek egy olyan egészségtelen életformától, amiben helye van a dohányzásnak

Ételek, italok a nikotin eltávolítására:

1. Víz

A nikotin dehidratálja a testet, ezért fontos minél több vizet inni. Ha odafigyelünk a folyadék fogyasztásra, hatékonyabban megszabadulhatunk a nikotintól.

2. Csalán

Tele van vassal és harcol a fertőzések ellen.

3. Zöldségek

Fogyassz sok zellert, cukkinit, padlizsánt, babot, uborkát, melyek rontják a cigaretta ízét. Segítségükkel csökkenthetjük a nikotinfüggőséget. Édes zöldségekből ne együnk sokat, mivel a sok glükóz aktiválja az agynak azon részeit, melyek felelősek az örömérzetért és az elégedettségért.

4. Fenyőtűtea

Ezt a teát hagyományosan használták a száj és a torok fertőzéseire, de támogatja a tüdő egészségét is.

5. Narancs

Nagy mennyiségű C-vitamin tartalmaz, így pótolhatod vele a dohányzás miatt elveszett C-vitamint.

6. Kiwi gyümölcs

A kiwi segít kiüríteni a nikotint a szervezetből és feltölti a testet A- és E-vitaminnal, melyeknek mennyiségét a dohányzás csökkenti.

7. Sárgarépalé

A sárgarépalében található A-, B-, C- és K-vitamin, melyek segítségével kiüríthetjük a nikotint a szervezetből. A nikotin a bőrt is károsítja, a sárgarépalé magas vitamintartalma pedig hasznos a bőr számára.

8. Brokkoli

Sok B5- és C-vitamin található benne, fogyasztásával pótolhatjuk a hiányzó C-vitamin mennyiséget és javíthatjuk az anyagcserét. A brokkoli olyan összetevőt is tartalmaz, ami védi a tüdőt a méreganyagok okozta károsodástól.

9. Spenót

Bőségesen tartalmaz vitaminokat és folsavat. Különösen hasznos ahhoz, hogy a cigaretta ízét szinte elviselhetetlenné tegyük.