Hogyan gondozzuk helyesen az orchideát? Néhány egyszerű tipp, amiről gyakran megfeledkezünk!

Nagyon sokan kapnak orchideát ajándékba és nem tudnak arról, hogy ez a csodálatos virág többször is virágzik.
Ma szeretnénk bemutatni nektek néhány olyan ötletet az orchidea gondozásához, amelyek elősegíthetik a növény virágzását. A virágokban pedig akár hosszú hetekig is gyönyörködhetünk.

Hogyan gondozzuk helyesen az orchideát

A hőmérséklet

Az orchideát olyan helyre tegyük, ahol az éjszakai hőmérséklet kevesebb mint a nappali. Ezért a legmegfelelőbb hely számára az ablak közelében van, akár az ablakpárkányra is tehetjük. Az is nagyon fontos, hogy a helyiség, ahol a növény van, rendszeresen szellőztetve legyen, mert az orchidea szereti a levegő,t csak arra vigyázzunk, hogy ne legyen huzat.

A fény

Az orchidea imádja a fényt, ezért jól érzi magát az ablak közelében, de a tűzőnapsugarakat nem viseli jól. Nyáron 20 – 30 cm távolságra legyen az ablaktól. Lehetőleg a függöny is legyen elhúzva az ablakon, hogy megvédje a növényt az erős napsugaraktól.

A víz

Az orchideát egyszer egy héten kell locsolni, lehetőleg reggel, de amikor nagyon meleg van akkor több vízre van szüksége. Nem a szokásos módon kell öntözni. Fogjuk meg a kezünkben az orchidea cserepét és tegyük bele egy langyos vízzel teli edénybe pár percre. Amikor már nem képződnek buborékok a felületén, vegyük ki a vizes edényből és hagyjuk lecsepegni róla a vizet mielőtt a helyére tennénk. Használhatunk szénsavmentes ásványvizet, vagy tiszta esővizet is az orchidea öntözéséhez.

Hogyan gondozzuk helyesen az orchideát

A fent említett tanácsokon kívül még adunk néhány ötlete,t amelyek elősegítik a növény virágzását:

– Helyezzük az orchideát sötét helyre 5 napra, majd tegyük vissza a megszokott helyére. Három hét elteltével rügyeznie kell, hogy újra virágba borulhasson. Ezt a módszert csak akkor alkalmazzuk, ha az orchidea egészséges és fejlett.
– Öntözés helyett tegyünk néhány jégkockát a cserépbe (3 jégkockát hetente). A fagy megöli a baktériumokat. Érdemes szénsavmentes ásványvízből készíteni a jégkockát.

Próbáljátok ki ezeket az ötleteket és az orchideátok mindig tele lesz virággal!