Így kell tüll függönyt és könnyű függönyöket mosni! Kifogástalan…

Ezzel a problémával sok háziasszony találkozik. Új volt, hófehér volt, légies és lengedező volt. Az első mosás után rá sem lehet ismerni. Honnan ez a sárgaság, ez a kellemetlen szürkés szín és ez az ócska kinézet? Hisz én egy teljesen új függönyt mostam ki a megszokott mosószeremmel. Micsoda bosszúság!

Van egy hatékony megoldás a kényes anyagok mosás utáni sárgaságának az elkerülésére! Elmondjuk, hogy hogyan őrizze meg kényes anyagait hibátlan állapotban, hogyan kell helyesen mosni a tüll függönyöket, hogy ne legyen keserű és bántó…

Hogy mossuk a tüll függönyt?

Ahhoz, hogy az anyag megőrizze frisségét és hófehér megjelenését, először is a víz hőmérsékletére kell figyelni. A függönyt épp hogy csak langyos vízbe áztassuk be, körülbelül 30 -35 fokon. Ha víz hőmérséklete magasabb, akkor az anyag finom szerkezete sérül és a függöny be fog sárgulni!

A következő lépés – a sózás: tegyél egy lavór vízbe fél kiló sót. Áztasd ebben a sóoldatban függönyt  másfél órán keresztül, ez a művelet még a legmakacsabb szennyeződéseket is eltávolítja és segít az ideális mosásban. A sós áztatás után öblítsd ki a függönyt, de vigyázz, semmi esetben sem szabad forró vízzel öblíteni. Emlékezz: hűvös vagy épp hogy csak langyos!

Ezután szintetikus anyaghoz való folyékony mosószerrel mosd ki a tüll függönyt. Finoman bánj a függönnyel, nem érdemes kicsavarni – csak hagyjad, hogy lecsöpögjön.

Ahhoz, hogy megőrizd a ragyogását, tegyél ecetet hideg vízbe 1 evőkanál/ liter arányban. Az öblítést követően az anyag újjászületik!

Ha a függönyöd fehér, de te hófehéret akarsz, akkor tegyél egy pár csepp kékítőt a hideg vízbe. A víz világoskékké válik. Az öblítés után hófehérré válik és ragyogni fog a napsütésben!

Reméljük, hogy ezek a tanácsok segítenek: annyira jó, ha az ablakot takaros függöny díszíti! Oszd meg barátnőiddel ezt az érdekes cikket hidd el, ünnepek előtt mindenki szereti az otthonosságot és a szépséget.