Így termessz bármennyi gyömbért a lakásban!

Bemutatjuk neked az otthoni termesztéshez legideálisabb fűszer- és gyógynövényt, ami nem más, mint a gyömbér. Gondoltad volna, hogy mennyire egyszerű a lakásban termeszteni? Részlegesen igényel napfényt, igénytelen, nem szükséges a teljes gyömbérgyökeret kiszednek, egyes részeit felhasználhatod, míg a többi a talajban pihen és tovább növekszik. Nem utolsósorban pedig nagyon finom!

A gyömbér 10 hónap alatt fejlődik ki, de fontos, hogy ne érje fagy. Hogy ezt megelőzd, legjobb, ha télen a lakásban,pl. az ablakodban tartod a gyömbért, majd nyáron kiviheted a szabadba. Egyik jó tulajdonsága, hogy a gyömbérgyökérből levághatsz kis darabkákat, hogy felhasználd a főzéshez vagy teát készíts belőle, miközben a gyökér földben maradó része továbbra is szépen tud fejlődni.

Így ültess gyömbért!

Rendelj gyömbér magot, de ha palántához hozzá tudsz jutni, még szerencsésebb a helyzet. Ez utóbbi azonban ritkán fordul elő. Megpróbálhatod meggyökereztetni a boltban vásárolt gyömbért is, de ne reménykedj pozitív eredményben. Ráadásul a bolti gyömbér sok vegyszert is tartalmazhat és olyan anyaggal is kezelik, ami megakadályozza a csírázását talajjal való érintkezéskor. Ha mégis megpróbálkoznál, a megvásárolt gyömbért áztasd egy éjszakán át vízben, hogy a lehető legtöbb káros anyag kioldódjon belőle.

Az ültetni kívánt gyömbér ne legyen fonnyadt vagy öreg. Fontos, hogy legyen rajta sok szem és még jobb, ha egy kicsit zöld. A gyömbért a szemeknél több darabra is el tudod vágni, így egy gyökérből akár 3-4 növényt is csíráztathatsz.

Nem mindegy az sem, hogy milyen edénybe teszed. A gyömbér a legtöbb benti növénnyel ellentétben kifejezetten kedveli a széles, sekély kaspókat. A gyökerek vízszintesen nőnek, ezért fontos, hogy biztosíts nekik kellő helyet.

Lépésről lépésre

Áztasd a gyömbért egy éjszakára meleg vízbe, hogy előkészítsd az ültetéshez. Töltsd meg a kaspót bőségesen virágfölddel úgy, hogy a vizet is jól vezesse. A szemes részeivel felfelé tedd a gyömbért a talajba és 1-2 cm vastagságban temesd be. Sokat locsold!

Tedd egy viszonylag meleg helyre a lakásban, ahol nem tűz rá egész nap a napfény. A talaja legyen mindig vizes vagy nedves, ehhez szórófejes flakont használj.

A gyömbér lassan nő, néhány hét után veheted észre a kis hajtásokat a földben. Tartsd melegen a növényt és öntözd rendszeresen, spricceld gyakran vízzel.

A gyömbér betakarítása

Apróbb darabokat már 3-4 hónappal az ültetés után levághatsz a gyömbérből. Ásd ki kissé a földből, vágj le tetszőleges darabot belőle, majd újra temesd be földdel. A gyömbér ezután is folytatja a fejlődést, ezzel a módszerrel pedig szinte a végtelenségig elegendő gyömbér készlettel láthatod el magad. Ha még többet szeretnél, újrakezdheted a palántálást!