Ínycsiklandó házi sonka és prágai sonka recept!

A füstölt sonka nem csak húsvéti étel! Megfőzve egy kis tormával bámulatos reggeli, ez biztosan összehozza a családot egy közös falatozásra!

Sonka

A még meleg sonkákat dörzsöljük meg hagymával. Számítsunk minden combra két marék sót, egy marék törött salétromot és keverjük össze, melegítsük meg, és dörzsöljük be vele a combokat. Minden darabra számítsunk egy-egy marék borókát és koriandert (összetörve), dörzsöljük jól be velük a húst. Tegyük a bedörzsölt húst egy dézsába, és azt állítsuk hideg helyre. Másnap főzzünk meg vízben sárgarépát és petrezselyemgyökeret, hűtsük le és öntsük a húsra. A sonkára tegyünk deszkát és erre köveket. A húsokat minden nap forgassuk meg, hogy az alsók felülre, a felsők meg alulra kerüljenek. A lével mindig jól locsoljuk is meg a darabokat. Három hét után vegyük ki a léből, szikkasszuk meg és füstjük fel. (A kisebb sonkákat kevesebb ideig pácoljuk.)

Prágai sonkapác

Minden kiló húshoz öt deka sót számítunk. Minden öt kiló húshoz egy deka salétromot és öt deka porcukrot mérünk. Ezeket összevegyítjük, és a még langyos húsra dörzsöljük. A húst dézsába rakjuk és a képződött lében öt napon át tartjuk, közben naponta többször megforgatjuk. Ekkor páclevet készítünk. A húst kiszedjük a dézsából, a sós levet átöntjük egy másik edénybe. A húsokat visszatesszük a dézsába, és annyi vizet öntünk rájuk, hogy éppen ellepje őket. Utána kiszedjük a húsokat, a vizet egy edénybe töltjük, és megmérjük. Minden liter vízhez öt deka sót, öt literenként egy deka borsot, két deka koriandermagot, öt deka borókabogyót vagy fenyőmagot, öt-hat babérlevelet, öt-hat gerezd fokhagymát adunk, azután feltesszük forrni, és tíz percig főzzük. Amikor teljesen kihűlt hozzáöntjük a húsról leöntött levet, és az egészet a húsra töltjük. Fedőt vagy deszkát teszünk a húsra, kővel lenyomjuk, s tíz napon át – minden nap megforgatva – a páclében hagyjuk. Tíz nap után kivesszük, megszikkasztjuk és felfüstöljük. A füstön addig tartjuk, amíg szép aranybarna színű lesz.