Bár a hagyományok szerint június 24.-én, Szent Iván éjjelén ünnepeljük az év legrövidebb éjszakáját, a valódi nyári napforduló az idei évben ma, június 21-én van, ez a csillagászati nyár kezdete, ami azt jelenti, hogy ma lesz fent a legtovább a Nap, ebből következően pedig a mai lesz a legrövidebb éjszaka az évben (mindössze 7 óráig és 59 percig tart majd.) – írja a sokszinuvidek.24.hu.

Innentől kezdve a nappalok lassan, de folyamatosan rövidülnek majd egészen december 22.-ig, a téli napfordulóig. A nyári napforduló az a pillanat, amikor bolygónk forgástengelye a legkisebb szögben hajlik el a napsugaraktól. Az északi féltekén a nyári napforduló kezdetéig a Nap delelési helye az égbolton déli irányból északi irányba halad, ezt követően pedig északról dél felé kezd mozogni, ez a változás adja az év leghosszabb nappali időszakát.

A nyári napforduló számtalan kultúrában a Nap és a fény győzelmének ünnepe volt. A pogány emberek hiedelmei szerint a világosság és a sötétség folyamatos harcban áll egymással. A természettel összhangban, szoros kapcsolatban élő, kereszténység előtti ember a nyár közepén tartott tűzgyújtással a Napot akarta segíteni a sötétséggel folytatott küzdelemben, a tűz erejével pedig az ártó szellemeket igyekezett elűzni a közelből.