Két kiságy egymás mellett: Potenciális életveszély!

Minden szülőt megszáll a nyugalom, amikor lekapcsolja a villanyt, behajtja az ajtót és még utoljára meghallgatja, ahogy kisbabája szuszogva alszik. Még egy ilyen békés pillanat után is jöhet azonban váratlan és tragikus fordulat. A kiságyban az ágyrácsvédő, a párna, a túl puha szivacs könnyen okozhatna életveszélyes szituációt. A kockázatot azonban tovább növelheti, ha két kiságyat túl közel helyezünk egymás mellé.

Ikres szülők figyelmét kell elsősorban felhívni ennek a veszélyeire. Teljesen logikus gondolat, hogy a két baba kiságyát egymás közelébe tegyük, hiszen a kicsik így folyamatos kontaktusban lehetnek egymással és megnyugtató lehet számukra, hogy mindig látják a másikat. Ezzel nincs is semmi gond, míg a kicsik el nem kezdenek mászni. Amikor ez az időszak elérkezik, minden téren fokozott óvatosságra van szükség.

Amerikában egy háromgyermekes anya soha nem fogja elfelejteni, amit egyik reggel látott, mikor benyitott a gyerekszobába. Ikrei közül az egyik beszorult a két egymás mellett lévő kiságy közé, miközben megpróbált átmászni testvéréhez. A kisgyerek a fejénél fogva lógott a két ágy között, mivel teste átfért a résen, de a feje nem. Az anya a kicsi sírására lett figyelmes, ha később érkezik, akár végzetes tragédia is történhetett volna.

A baj könnyen megelőzhető, ha ezt a potenciális veszélyforrást a kiságyak egymástól távolra helyezésével kiiktatjuk a babák szobájában.