Kiderült, hogy az öregedés folyamata a lábaknál kezdődik és onnan halad felfelé. A fiatalság titkát megtalálták!

Már az ősi Kínában megfigyelték, hogy először a lábak kezdenek el öregedni, majd ezt követi a test többi része. Végtére is a lábunkon rengeteg idegvégződés található, csakúgy, mint reflexes terület. Ezen régi bölcsek szavára az orvoslás tekintetében érdemes hallgatni, mert az egész modern gyógyszer- és kozmetikai ipar alapjait ők fektették le.

A Bidista.com szerkesztősége most néhány hasznos tanáccsal látja el olvasóit, amikkel megőrizhetjük talpunk fiatalságát, és ezzel testünk jó állapotát.

Az egészséges lábak

Ha a lábunkkal valamilyen probléma adódik, ha reggelente fájdalmat, illetve nehézséget érzünk, mindenképpen forduljunk orvoshoz. Azok valószínűleg azt fogják javasolni, hogy orvosi epével borogassuk a lábunkat. Ehhez egy darab ruhát vagy törölközőt itassunk át az epével majd ezzel csavarjuk be a lábunkat, amit aztán felül polietilén fóliával csavarjunk körbe, alája pedig vegyünk fel egy gyapjú zoknit és estére hagyjuk rajta a borogatást. Ezt azonban óvatosan kell végrehajtani, mert az epe nyomot hagy a lábunkon. Reggel aztán mossuk le. Egy nap elteltével újabb epés borogatást készíthetünk.

Az egészséges láb szempontjából a legfontosabb a minőségi és kényelmes lábbeli. Nem azt állítjuk, hogy le kellene mondani a magassarkú cipőkről, vagy éppen a lapos talpú cipőkről.  Minden ember talpához megvan az az ideális fazonú cipő, amit ki kell választani, amikor lábbelit veszünk. Fontos, hogy a láb jól szellőzzön és kényelmes legyen az adott lábbeliben járni.

Mindenképpen járj naponta legalább 10 percet mezítláb. Ideális esetben a reggeli friss fűben kellene lépkedni, de ha ilyen lehetőséged nincsen, akkor a padló is megteszi. Ugyancsak szert tehetsz egy kisebbfajta, kövekkel kirakott masszázsszőnyegre is. Az ezen való járkálás kitűnően csökkenti a láb fáradékonyságát és megakadályozza a különféle betegségek kialakulását is.

Ugyancsak fontos, hogy szánjunk arra is időt, hogy egy keveset járjunk lábujjhegyen, majd a sarkunkon, aztán telitalppal, majd a lábunk élével is. Ezeket nagyon hasznos felvenni a reggeli gyakorlatok közé, mert így a láb izmait és csontjait erősítjük, elősegítjük a hatékonyabb véráramlást és ezáltal a belső szerveink jobb működését is.

Az egyik leghasznosabb lehetőség a láb egészségben tartására a talpmasszázs. Több fajtája létezik, a szakemberek szerint a talpunkon van egy különleges pont az úgynevezett Yongquan, ami különös figyelmet érdemel.

Talpmasszázs az örökké fiatal lábak érdekében

1. Száraz masszázs a Yongquan pontra

Egyszerűen nyomjad meg húsz alkalommal egymás után folyamatosan ezt a pontot mindkét lábadon olyan erősen, hogy fájdalmat ne érezz. Ezt a masszázst reggel és este is végezzed el. Ez a masszázs elősegíti a jobb véráramlást és ellazítja a láb izmait.

2. Nedves masszázs a Yongquan pontra

Egy lavórba önts vizet, melynek hőmérséklete körülbelül 38-40 fok. Tedd bele a lábaidat és várjál addig, amíg azok pirosasak nem lesznek. Ezután a hüvelykujjaiddal nyomjad meg szünet nélkül egymás után 80-szor a Yongquan pontot. A masszázs befejezéseként körülbelül három percig dörzsölgesd a talpadat. Ennek a masszázsnak a csodás hatását már az első alkalom után érezni fogod.

3. Amennyiben látásproblémáid vannak…

Amennyiben látásproblémáid vannak, a kínai bölcsek szerint egy fa bottal minden nap öt percig meg kell kocogtatni a második és középső lábujjunkat, ugyanis itt van egy reflexes zóna, amely a szemekkel van kapcsolatban. És igen, megelőzési célzattal is elvégezhetjük ezt az egyszerű gyakorlatot, hiszen a kor előrehaladtával szinte mindenkinél jelentkezik kisebb-nagyobb látásprobléma.

A talp megveregetése

Furcsán hangzik, de már most is el kell kezdened a talpad veregetését. Ehhez használhatsz gumi-, illetve hagyományos kalapácsot, sodrófát vagy akár egy üveget is. Egy a fontos: a talpadnak, közvetlenül az ujjak alatti területét veregesd meg enyhén.

Egy kis idő múlva érezni fogod, hogy a testedet kellemes melegség járja át, ami megnyugvással tölt el. Ezt a módszert tartják az egyik leghatékonyabbnak a lábak és az egész test vérkeringésének fokozására.

Ne feledd: a mozgás maga az élet. Járj sokat gyalog, de lábaid is pihenjenek, ezért alkalmazz lábmasszázst is. Amennyiben kellő figyelmet fordítasz lábaid egészségére, elkerülheted az öregkori betegségek jó részét, azok ezáltal nem igen fognak részedre kellemetlenségeket okozni. Ne feledd el megosztani ezeket a hasznos tanácsokat a közösségi oldalakon barátaiddal, ismerőseiddel!