Kolbász készítés házilag (recept)! Mert a falusi a legjobb!

A kolbász az egyik legbámulatosabb falusias étel! Vöröshagymával, savanyú káposztával bámulatos reggeli, vagy vacsora!

Kolbászkészítés

Lemérjük a darált húst, s minden kiló darált húshoz másfél-három deka sót teszünk. Paprikával, borssal ízlés szerint fűszerezzük, jól összegyúrjuk s kevés fokhagymás vizet (az összezúzott fokhagymagerezdekre langyos vizet öntünk, s estétől reggelig állani hagyjuk) öntünk hozzá gyúrás közben. Időnként kóstoljuk meg, s ha még szükséges, tegyünk hozzá a fűszerekből. A beleket megtöltjük. A kész kolbászt rúdra akasztjuk száradni. Ha kevés a bél, pótolhatjuk marhabéllel is. A kolbászt hideg helyre tesszük.

Vöröses májas kolbász

Egy disznótüdőt és -szívet és a tüdő súlyának megfelelő súlyú, sovány, csont nélküli disznóhúst gondosan megtisztítunk, és átdaráljuk a vesékkel és a disznómájjal együtt. A májat, mielőtt megdarálnánk, szeletekre vágjuk, és addig forrázzuk le újra és újra, amíg már semmi vért nem ereszt. Annyi zsírt olvasztunk, mint a felhasznált disznóhús súlya, megpirítunk benne apróra vagdalt vöröshagymát, belevegyítjük a vagdalt keveréket, megsózzuk, kakukkfűvel, majoránnával, borssal fűszerezzük, kevés húslével pépesre keverjük, és a kimosott belekbe tömjük. Forró vízben tizenöt percig főzzük. Ha kiállna a vége a vízből, fakanállal lenyomkodjuk, hogy mindenütt átfőjön. Főzés után törlőre tesszük száradni, utána egy napig szabad levegőn szellőztetjük, majd nyolc napig füstöljük.

Száraz kolbász

Három kiló sovány marhahúst, két kiló sovány lapockát és egy kiló szalonnát apróra vagdalunk, és két deka sóval, egy gramm cukorral, fél gramm salétrommal, két gramm fehér borssal és kevés apróra vágott hagymadarabbal (a fokhagymalé még kellemesebb) fűszerezzük. Az egészet jól összedolgozzuk, mem vékony belekbe töltjük. Szellős, hűvös helyen felakasztva tartjuk. Felfüstöljük.

Csabai kolbász

Három kiló kolbászhús és nyolcvan deka kell hozzá. A búst három-négy centiméteres kockákra vágjuk és deszkára terítve, két napig hideg helyen hagyjuk, hogy a nedvessége elpárologjon. Ezután apróra daráljuk, utána fűszeresük, egy kiló húsba három deka édes paprikát, fél deka csípős paprikát, fél deka darát fekete borsot, fél deka darált köménymagot és kilónként fél deka salétromot számítunk. Ezekkel jól összegyúrjuk, azután hozzátesszük a kockára vágott szalonnát. Nem túl vastag marhabélbe töltjük, nagyon szorosan, keményre. A végeket spárgával jól elkötjük, és azzal a kolbászt is végig befonjuk, mint a szalámit. Két napi szikkadás után hideg füstre tesszük. Azután hideg helyre rúdra, akasztjuk, egy-két hónap múlva fogyasztható.

Citromos kolbász

A nem túl sovány, de nem is túl zsíros húst megdaráljuk, megborsozzuk, reszelt citromhéjjal ízesítjük (öt kiló húshoz egy citrom héját tesszük) s vízzel elkeverjük, hogy könnyen a bélbe tölthessük. Ugyanígy készülhet a fokhagymás kolbász is: citromhéj helyett vagy kevés hagymát, vagy fokhagymalevet teszünk a húshoz, ízesítéséhez ebben az esetben használjunk még paprikát és kevés majoránnát is.