A legfinomabb töpörtyűs, hájas pogácsa és 1 hajtogatás nélküli leveles tészta recept!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A falusi receptek a legjobbak, ezekben nincsenek mű dolgok, csak a természetes finomságok! A hajtogatás nélküli leveles tészta sok mindenhez felhasználható, csak így készítem!

Omlós töpörtyűs pogácsa

Hatvan deka lisztből, húsz deka őrölt töpörtyűből, húsz deka zsírból, négy tojássárgájából, négy deka kissé cukrozott tejben feloldott élesztőből, sóval, kevés törött borssal tésztát gyúrunk. Annyi tejfölt teszünk hozzá, hogy rétestészta keménységű legyen. Jól kidolgozzuk, majd félórás időközökben háromszor egymás után kinyújtjuk és összehajtogatjuk. Vigyázzunk arra, hogy ne változtassunk a hajtogatás irányán. Végül két ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és boros pohárral kivágjuk. Tepsibe rakjuk s egy órán át keleszijük, tetejét tojással megkenjük és megsütjük.

Leveles töpörtyűs pogácsa

Tizenkét deka lisztet összekeverünk harminc deka őrölt töpörtyűvel. Húsz deka lisztből, egy tojássárgájából, sóból és tejfölből rétestészta keménységű tésztát gyúrunk. Kinyújtjuk és a lisztes töpörtyűt rákenjük, majd összehajtogatjuk. Negyed órás pihenőt tartunk, s újra kinyújtjuk és hajtogatjuk. A harmadik hajtogatás után pohárral kivágjuk, a tetejét bekenjük tojássárgájával és forró sütőben megsütjük.

Hájas tészta

Huszonöt deka hájat kevés vízbe este beáztatunk, majd reggel éles késsel jól szétkaparjuk, összedolgozzuk – kés segítségével – tizenkét és fél deka liszttel, csipet sóval. Tizenkét és fél deka lisztből fél deka élesztővel, egy tojássárgájával, citromos vízzel rétestészta keménységű tésztát gyúrunk. Ha édesen akarjuk készíteni, akkor tegyünk bele egy kanál porcukrot is. A tésztát jól kinyújtjuk, a lisztes hájat rákenjük, négyfelől összehajtogatjuk, s a nyújtófával jól megveregetjük. Negyedórás időközökben háromszor egymás után kinyújtjuk és összehajtogatjuk, közben hűvös helyen pihentetjük. Végül kellő vastagságúra nyújtjuk, és kivágjuk, megtöltjük tetszés szerinti töltelékkel, és megsütjük.

Hájas pogácsa

Huszonöt deka megtisztított disznóhájat kiáztatunk és késsel szétkaparjuk. Elveszünk belőle négy-öt deka hájat és huszonöt deka liszttel, két tojással, pici sóval és néhány kanál fehérborral tésztát gyúlunk belőle, s erősen kidolgozzuk, amíg hólyagos lesz. Utána fél órán át hideg helyen tartjuk, majd kinyújtjuk, és rákenjük a hájat, összehajtogatjuk, és negyed óráig pihentetjük. Összesen háromszor hajtogatjuk. Végül ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A tetejét tojással megkenjük, és erős tűznél megsütjük.

Hajtogatás nélküli leveles tészta

Tizenöt deka lisztet, egy tojással, pici sóval, és kevés tejjel jól összegyúrunk. Tíz deka zsírt (csak fagyos disznózsír a megfelelő ehhez a tésztához) késsel összedolgozunk tizenöt deka liszttel. A tésztát kinyújtjuk hatvan centi hosszúra, harmincöt-negyven centi szélesre, és késsel rákenjük a zsíros lisztet. A tésztát szorosan felgöngyöljük. A rudat hat egyenlő részre vágjuk. A darabokat nagyobb füzetnagyságúra nyújtjuk, és hármat-hármat egymásra teszünk, majd így, egymáson nagyobb tepsinagyságúra nyújtjuk. A két lapot különféleképpen használhatjuk fel. Tölthetjük almával vagy túróval. Bekenhetjük tojássárgájával, meghinthetjük sóval és köménymaggal, s rudakat vághatunk belőle, utóbbi ital mellé kiváló.