Kutatások szerint a balkezes emberek nagyon különlegesek!

A John Hopkins Egyetem és a Lafayette Főiskola közös kutatásából az derült ki, hogy a főiskolai végzettséggel rendelkező balkezes emberek kb. 15%-al többet keresnek jobbkezes kollégáiknál. Érdekesség, de a teljes népesség mindössze 10%-a balkezes. Kétségtelenül van bennük valami kivételes, elég csak Arisztotelészre, Leonardo da Vincire, vagy Bill Gatesre gondolnunk – írja a tudnivalok.eu.

Összeállításunkban csokorba szedtünk néhány tényt a balkezesekről, és arról, hogy mitől is olyan különlegesek ők!

1. Kiváló érzékük van a művészetekhez

Egy az American Journal of Psychology-ban közzétett kutatás szerint a balkezes emberek előnyben vannak a kreativitás tekintetében. A tanulmány azt mutatta ki, hogy jobbak a problémák nem megszokott megoldásainak megtalálásában. A Balkezesek Klubja által végzett tanulmány pedig több, mint 2000 bal, jobb és kétkezes résztvevő bevonásával megállapította, hogy a balkezesek inkább a zenei, sport, és művészeti területen lévő szakmákhoz vonzódnak.

2. A zsenik nagy százaléka balkezes

A zsenik között is többségben vannak a balkezesek. Nem csoda, hogy például Albert Einstein is balkezes volt. Ahogy említettük, a balkezesek a teljes népességnek csak 10 százalékát teszik ki, a MENSA – a világ legmagasabb IQ-val rendelkező embereinek nemzetközi közössége – tagjainak 20%-a balkezes.

3. Bizonyos sportokban előnyt élveznek

A balkezesek előnyben vannak az olyan egy-egy elleni sportokban, mint a tollaslabda, a boksz, és a tenisz. Rik Smits nyelvtudós, A balkezesség rejtélye című könyvében arról ír, hogy mind a balkezes, mind a jobbkezes sportolók többsége jobbkezes ellenfelek ellen van „kiképezve”. Ebből pedig az következik, hogy a jobbkezes játékosokat meglepheti egy balkezes ellenfél, fordítva viszont ez már nem igaz.

4. Az utóbbi időben a politikában is magasra jutottak

Az utóbbi öt amerikai elnök közül három is balkezes volt. George H.W. Bush, Bill Clinton, valamint Barack Obama is balkezes, de ezt a tábort erősíti James Garfield, Harry Truman, és Gerald Ford is. Egy a közelmúltban publikált holland jelentés szerint a balkezes politikusok fölényben vannak a TV vitákban. Ez annak köszönhető, hogy a jobb kézzel végzett gesztusokat általában a megbízhatósággal, míg a bal kézzel végzett gesztusokat negatívsággal társítják. És mivel a televízió valójában tükörképet mutat, a balkezesek jobbkezesnek tűnnek.