Meglepő módon a cápák félnek a delfinektől. Tudja, hogy miért?

Miért fél a cápa a delfintől, pedig általában cápák nagyobbak delfineknél?

A cápa számít a legvérszomjasabb ragadozónak a tengeri élőlények közül. De neki is van egy ellensége. A delfinek az ő ellenségeik. Miért is fél a cápa a delfintől, pedig általában cápák nagyobbak delfineknél?

Létezik egy olyan elmélet, miszerint ha egy cápa meglát egy delfint, azonnal elmenekül, hogy megóvja az életét. A delfinek csoportosan élnek, megfigyelések és tanulmányok bizonyítják azt, hogy saját elméjük van, amit az embereknek még nem sikerült megfejteniük. A delfinek nem bántják az embert, éppen ellenkezőleg, mindig segíteni próbálnak, de ez nem jelenti azt, hogy a delfinek aranyos és ártalmatlan teremtmények. Nagyon is képesek arra, hogy védekezzenek, vagy arra, hogy támadjanak. A delfinek nagy erővel a sebességüknek köszönhetően palack orrukkal támadják a cápák hasát, kopoltyúját, ezek a ragadozó legsebezhetőbb testrészei. A hihetetlenül nagy sebességből adódó orrütés pedig halálos lehet a cápák számára.

Amikor a delfinek meglátnak egy agresszív cápát, akkor addig ütik, amíg teljesen meg nem semmisítik. Ha a cápa még időben el tud menekülni, még van esélye arra, hogy életben marad. Ez a fajta harc a cápák és delfinek között meglehetősen gyakran megfigyelhető, és ha a cápa delfineket lát, még az embereket sem támadja meg, függetlenül attól, hogy mennyire is éhes. Azt állítják, hogy voltak olyan estek, amikor a palackorrú delfinek az orrukkal halálosan megsebesítettek barna delfineket. És ez nem az éhségről szól, mert a delfinek természetüknél fogva nem vérszomjas ragadozók.

Külön figyelmet érdemel a delfinek emberekhez való viszonyulása. Gyakran mentenek meg bennünket a cápáktól és akkor is, amikor az ember kisodródik a nyílt vízre. Egy valóban megtörtént hivatalosan dokumentált eset volt, amikor Új-Zélandon körbevettek 4 úszót és nem engedték ki őket az így kialakított gyűrűből, pedig a megijedt emberek többször is megpróbáltak kiszabadulni.

Egy kis idő múlva az egyik egy úszó kijutott a gyűrűből és nem messze magától meglátott egy három méteres cápát. A delfinek majdnem egy órán át köröztek körülöttük, amíg az úszok el nem érték a sekély vizet, ahol a cápa már nem tudott a közelükbe kerülni. Az ilyen fajta történetekből meglehetősen sok van, hogy az óceánokban és tengereken a delfinek gyakran segítenek az embereknek, hogy kimásszanak a bajból.