Melyik görög istennő felel meg az állatövi jegyednek?

Íme, az istennők horoszkópja!

Bak – Hesztia

Hesztia az egyik legfontosabb olimpiai istennő, a házi tűzhely örökké fiatal védőszentje és az áldozati tűz védője. Egyszer, maga Apollón udvarolt Hesztiának, de ez visszafordult a kapuból, mert a szüzességi fogadalmát nagyon komolyan vette: önként vállalta és be is tartotta az ígéretét. A Bakok ugyanilyenek: természetesen a szerelem nehéz dolog. És hát sokan nem is veszik komolyan. No, de akkor kire lehet ez ügyben számítani?! Hát a Bakra! Csakis rá.

Mint Hesztia, aki tüzet adott Prométheusznak a szerencsétlen halandók megsegítéséért, a Bak először másokról, majd csak aztán önmagáról gondoskodik. Legalábbis így tűnik elsőre.

Valójában a Baknak nem kell gondoskodnia magáról, mert vele kapcsolatban minden rendben van. Ezt úgy kell érteni, hogy persze gondoskodnak magukról, csak mi ezt nem vesszük észre.

És még egy dolog: a rómaiak Hesztiát Vestának hívták. Vesta istennő papnőinek pedig szüzességi fogadalmat kellett tenniük, de nem örökre, hanem csak szolgálatuk végéig. De ezért cserébe kiváltságokat kaptak: megszabadultak apjuk hatalmától, így nekik már joguk volt rendelkezni a vagyonukról, megbocsátani a bűnözőknek, vagy éppen kivégezni azokat.

A Bakok is habozás nélkül egyetértenének egy ilyen kiváltsággal.

Vízöntő – Niké

Niké a győzelem istennője, az eredményes kimenet szimbóluma. Nikét gyakran szárnyasnak vagy a talaj felett gyorsan mozgónak ábrázolták. Figyelem, a kérdés a következő: látott már valaki Vízöntőt, aki csendben elbújik egy sarokban, és ott csak ül egymagában?

Még ha a fiatal Vízöntőt arra is kényszerítik, hogy a sarokban ácsorogjon, elkezd gesztikulálni és olyan sebességgel beszél, hogy mindenki biztos legyen benne: ő Vízöntő, és azok, mint általában, a mennyezeten lógnak, miért kell ezen meglepődni?

Csak az, hogy a Vízöntő kimeríthetetlen energiával és optimizmussal rendelkezik, tehát ezen tényleg nincs mit csodálkozni.

És egyébként a Vízöntő mindig nyer. Nincs más lehetőség. Tehát, ha sürgősen sikerre van valakinek szüksége, jobban teszi, ha rögvest Nikéhez fohászkodik. Azaz, barátkozni kell egy Vízöntővel. Niké nagylelkű istennő, aki nem fukarkodik a győzelemmel senki irányában, nála ebből mindig és mindenkinek jut.

Halak – Aphrodité

Nem kétséges, hogy Aphrodité a Halak jegyében született. Mert ez a szerelem istennőjének ideje. Mivel a szépség istennőjére a kettősség jellemző. És azért is, mert Aphrodité nagyon sokat tudott a szenvedésről.

Aphrodité szerelmes volt a szép Adoniszba, de a szerencsétlen sajnos egy vadászat során életét vesztette. Aphrodité nem élte túl a történteket, és bánatában leugrott egy szikláról közvetlenül a tengerbe. Nos, miért ne ugrott volna, ha egyszer halhatatlan, igaz-e? Amennyiben a Halak képesek lennének ugrani, ők is ugranának.

A Halak azonban tudják, hogyan kell szenvedni, anélkül, hogy mások szívét ezzel összezúznák, és hogy szemükben könnyet fakasszanak. Ó, milyen tökéletesen érzékeli a világot, és milyen odaadóan szenved! Azok, akik ellenállnak a Halak szépségének vagy bájuknak, ebbe a csapdába esnek.

Általában senkinek nincs esélye velük szemben. Még jó, hogy Aphrodité istennő volt…

Kos – Pallasz Athéné

Pallasz Athéné talán a legbecsületesebb istennő volt az ókori görög világban. Athéné személyesíti meg a bölcsességet, pártfogolja a tudományt és a kézművességeket, a művészetet, az ismereteket és a találékonyságot. Valójában fő „szakterülete” a katonai stratégia.

Athéné az egyetlen istennő, aki férfias tulajdonságokkal és tárgyakkal rendelkezik: páncél, sisak és lándzsa. A kérdés az, miért volt szükségük a görögöknek a háború istennőjére, amikor ott volt nekik a háború istene, Arész? Hát azért, mert Árész, a háborúk istene kiszámíthatatlan és sokszor (a görögök szempontjából) áruló volt, ezenkívül nem nyugodott addig, amíg vér folyt a csatamezőn.

Athéné ezzel szemben csak azokat a háborúkat pártfogolta, amelyet szükségszerűen indítottak el. Ugyanúgy, mint ahogyan a Kos. A Kos lányok sem hajlandók csak úgy lándzsát ragadni, hanem csak és kizárólag konkrét okok miatt, amibe, természetesen, nem tartoznak bele az olyanok, hogy „éppen rossz kedve volt”. Csakhogy a Kos azért lengeti a pajzsát a feje felett, hogy ezzel intse meg azt, aki megérdemli. Igaz, egyesek még ezt sem bírják, nos, hadd fussanak a kis gyengék.

A háború istennőjének kultusza nem a csőcselék kultusza, tudja ezt mindenki.

Bika – Démétér

A Démétér a termékenység istennője és a mezőgazdaság, a földművelés védője. A mezőgazdaság nehéz munka, ezért a Démétér kultuszát röviden az alábbiak szerint lehet leírni: most mindannyian keményen dolgozunk, majd a tiszta szívünkből áldozatot mutatunk be abból, amit az istennőnk jóvoltából megkaptunk. És ez az istennő általában nem csak ételt, hanem bort is adott nekünk. És még sok mást is juttatott!

Nem kétséges, hogy a Démétér a Bika: kevés ember tudja értékelni úgy az egyszerű örömeket, például az ízletes ételeket, a jó bort és úgy egyébként az őszinte munkát, mint ahogyan a Bika.

Nem szabad azonban azt gondolni, hogy Démétér ártalmatlan védője a munkának és a finomságoknak. Egyszer Hadész elrabolta a lányát, Perszephonét. Ekkor Démétér kirángatta Hadészt az alvilágból és gyakorlatilag agyonverte. Tehát a pokol istene nem tehetett mást, beleegyezett abba, hogy Perszephonét évente egyszer elengedje az anyjához. Amíg azonban Perszephoné az alvilágban volt, Démétér nem ragyogott. A Bika is ekképpen figyelmeztet: mindenki így jár, aki rosszat akar annak, aki kedves a Bika számára. Lehet az még akár maga Hadész is, vagy maga az ördög szarvakkal.

Ikrek – Írisz

Írisz az istenek hírnöke, feladata, hogy parancsokat hordjon szét az egész világon: a földre, a tenger mélyére és még a halottak birodalmába is.

Zeusz egyszer elküldte Íriszt Hadészhez, hogy átadjon neki egy serleget. És hát mit tett? Megmerítette a serleget a Styx vizéből és elvitte az Olümpuszra. A víz, mint ahogy a történelemoktatásból megismerhettük, nem csak az eskü sérthetetlenségét, hanem legelemibb szörnyűségek szimbólumát is jelenti.

Éppen ezért általában nem javasoljuk a kézmosást a Styxben. De ez Írisznek semmiség, akárcsak az Ikreknek. Az Ikrek képesek a leghihetetlenebb dolgokra, de csak egy feltétellel: nagyon-nagyon érdekesnek kell lennie, de akkor nincs megállj!

Az Ikrek nagyon lelkes utazók, a társaság arcai, emellett egyetemes barátok. Az Ikrek számára bagatell dolgoknak tűnnek olyan, másokat elriasztó dolgok, mint a határok, a távolság. Ahogy Írisz könnyedén repült a Zeuszhoz, olyan könnyeden képes az Ikrek találkozni akár az ország elnökével, ha éppen ilyen kedve van.

Mivel a könnyedség és a báj az összes ajtót megnyitja előtte. És az Ikreknek ezek a kulcsok mind egy szálig megvannak.

Rák – Gaia.

Gaia a föld istennője, mindazoknak az ősanyja, akik rajta élnek és növekednek, valamint az égbolt, a tengerek, a titánok és az óriások anyja is. Röviden az egyetemes anya. Csakúgy, mint a Rák. A Ráknak örömet okoz, ha szülhet és gyermekeket nevelhet: és ennyi. Nincs másra szüksége, a Rákot hidegen hagyják az olyan „ostobaságok”, mint az üzlet. Számára ezek mellékes dolgok!

Igaz, hogy a Gaiát néha más néven is nevezték, utalva a föld vad természetére, és egyben az alvilágra is. És ez kétségtelenül a Rákok jellemzője. A Rák az a mintaanya, aki az esetleges sértéseket, amik a gyermekei felől érkeznek, képes eltemetni mélyen saját magába. Egyébként a Rák „gyermekei” nem feltétlenül saját gyermekek lehetnek csak.

Mert a Rákok nagyon szeretik a saját „gyerekeiket”, legyenek azok kicsik,vagy már felnőttek. Ők egyszerűen ilyenek.

Oroszlán – Héra

Héra a házasság védője, védelmezi az anyát a szülés során, de erre már csak nagyon kevesen emlékeznek csak a történelemórákról. Azt azonban valószínűleg sokan tudják, hogy Héra Zeusz felesége, az Olümposzon ő a legfőbb nő.

Valójában a harmadik, mert előtte Zeusznak már volt két felesége, de róluk tud valaki valamit is? Nem, természetesen. Héra, akinek a nevét úgy lehetne lefordítani, hogy „asszony”, jelleméből fakadóan nem tolerálja a riválisait. Akár csak az Oroszlán: vagy ő lesz az első és az egyetlen, vagy jobb, ha más Olümposzt keres magának.

Ez azonban soha nem történt meg, mert akinek van egy csöpp kis esze, vajon versenyre kel-e egy Oroszlánnal? Néhányan megpróbáltak versenyezni vele, és ki tudja, mi lett a végeredmény?

Helyes: „Általában mindenki meghalt”.

Szűz – Themisz

Themis, Zeusz azon felesége, akire senki sem emlékszik. Úgy értem, senki sem emlékszik arra, hogy felesége lenne az Olümposz legfőbb istenének, Zeusznak, de azt azért sokan tudják, hogy ő az igazságosság istennője!

Themis a pártatlanság és az igazságosság szimbóluma, és ő az isteni hang is: Zeusz akaratának kifejezője is Themis, hogy a gyengék ne rettenjenek meg Zeusz, a legfelsőbb isten mennydörgő hangjától.

Ismerős? Ha a Szűz mond valamit, akkor az igazság szól belőle. Még akkor is, ha a Szűz valami olyasmit mond, ami nem tetszik, akkor ezt hallgatnia kell, mert a Szűz nem téved: őt nem érdekli senki személyisége, a Szüzet csak a tények értékelik.

Mérleg – Perszephoné

Perszephoné, mint azt sokan tudják, egy az Olümposz egyik legirigylésreméltóbb lakói közül.

De nyilvánvalóan Démétér bájos lánya Mérleg jegyben született, mert nem tudott csak egyvalakit kiválasztani, milyen szégyen! Személyes élete azonban a későbbiekben rendeződött: a szépséget a halott világ királyságának istene, Hadész ellopta, és meglehetősen boldogan éltek.

Akárcsak a Mérleg esetében! Nem kell semmit döntenie, a dolgok számára simán jönnek, és mindig elrendeződnek! Igaz, Perszephoné anyja valahogy nem nyugodott bele a házasságba, így egyfajta házastársi szerződés jött létre: az év kétharmadában Perszephoné az Olümposzon, míg egyharmadában az alvilágban él.

Csak adj a Mérleg kezébe hatalmat, így fog élni: két lehetősége lesz és mindkettőhöz hű marad; ez a Mérleg személyes paradicsoma. De a személyes paradicsom egyben a személyes föld alatti pokol is, de a Mérlegnek mindkettő ellenállhatatlan!

Skorpió – Hekaté

Hekaté bölcsességet ad nyilvános összejöveteleken, boldogságot háborúban és gazdag zsákmányt a vadászaton. Mindezt csak a megtévesztés érdekében teszi, természetesen azért, mert valójában ő a sötétség, a varázslás, az alvilág istennője.

Hekaté tanítja meg a halandóknak boszorkányságot, ő parancsol a boszorkányoknak és a mérgező növényeknek, és a hármas keresztutaknál szokott éjfélkor megjelenni fekete kutyái kíséretében. Hogy megértsük, Hekaté az az istennő, akitől félnek még azok is, akik Hadésztől nem.

Felismertük a Skorpió hölgyeket? Igen, ők azok.

Első pillantásra beleszerethetünk a Skorpióba, de mindenki fél megközelíteni őket: szinte a bőrünkkel érezzük, hogy ebben a csendes testben nemcsak ördögök vannak, hanem néhány még náluk félelmetesebb teremtmény is. A Skorpiót azonban nem zavarja ez: előbb-utóbb ennek ellenére is imádni fogják majd.

Kételkedsz benne? Akkor jó, ha tudod, hogy az egyik változat szerint a híres Szabadság-szobor… Igen, igen! Nem más, mint maga Hekaté. Nézzed csak meg! A nő viseli a tüskés koronát. És gondolkozott már valaki azon, vajon miért kell a szabadság szimbólumának a kezébe egy fáklya? Megkönnyíteni az utat az emberek számára? Hát igen, igaz. Az út a sötéten át vezet, pontosan ott, amelyben nem más, mint maga Hekaté parancsol…

Nyilas – Artemisz

Artemisz a vadászat istennője és az összes élőlény védőszentje. És ő a női szüzesség őre és a szülő nők pártfogója is.

De hogyan? Hogyan lehet pártfogolni abszolút ellentétes fogalmakat? Pedig ez nagyon egyszerű. Nézd meg a Nyilast: A Nyilas annyira élő, hogy az ellentét, mint fogalom esetében egészen értelmezhetetlen.

A Nyilas képes bármilyen elképzelést, bármilyen hitet és bármilyen szempontot elfogadni és megérteni. Ez egyébként nem azt jelenti, hogy a Nyilas lány kész is megosztani mindezeket. Bármely kérdésre egy egyetemes választ fog adni: a lényeg az, hogy összezavarjon, de egyben megmutatja, hol van számunkra a kiút. És végül is megkapjuk a választ, ami meglepő.

Sőt, a konfliktusban álló felek mindegyike úgy véli, hogy a Nyilas teljes mértékben és alapjában véve még támogatja is őket. Ezért a végén megbékélnek, és Nyilas további konfliktusokat vonz egymáshoz.

Mit gondolsz erről a horoszkópról? Megfelel ez a leírás a különböző állatövi jegy szülötteinek? Oszd meg velünk benyomásaidat a kommentrovatban!