Minden várakozást felülmúlva közelít 80. életévéhez egy Down-szindrómás brit férfi

Georgie Wildgust idén ősszel ünnepli majd a 78. születésnapját. Sokaknak nem jut ennyi idő ezen a világon, Georgie esetében azonban azért igazán nagy szó ez az adat, mert a brit férfi Down-szindrómás. Amikor annak idején közölték a diagnózist a férfi édesanyjával, az orvosok azt mondták neki, hogy a fia a tizedik születésnapját sem éri meg. Szerencsére ennél nagyobbat nem is tévedhettek volna! Az orvostudomány rengeteget fejlődött az évtizedek alatt, aminek köszönhetően a Down-szindrómások várható élettartama is jelentősen megnőtt, a 70 év feletti betegek azonban továbbra is ritkaságnak számítanak. A nyilvántartások szerint jelenleg Georgie a legidősebb Down-szindrómás ember egész Angliában.

És, hogy mi lehet a férfi hosszú életének titka?

Unokahúga, Nikki Wright szerint a boldog gyermekkor. Mint mesélte, Georgie-t mindig úgy nevelték, hogy fogyatékossága ellenére mindent elérhet, amit csak szeretne. Hozzátette, sok Down-szindrómás gyermeket a családjaik speciális intézményekbe küldenek, Wildgust azonban otthon maradt, szabadidejében pedig egészséges korabeli társaival játszott, fittyet hányva a betegségére, ez pedig felnőtt életére is pozitívan hatott. Ma már ugyan otthonban él a korábban kertészként dolgozó férfi, de továbbra is teljes életet él: táncol, érdekli a képzőművészet, és az intézmény többi lakójával együtt élvezi nyugdíjas éveit. Sőt, a szerelem sem kerülte el! Lorraine-el az otthonban ismerkedtek meg, és bár a nő költözése miatt most távkapcsolatban élnek, az interneten tartják a kapcsolatot, és amikor csak tudja, a nő meglátogatja Georgie-t.

A notthingami férfi nővére és öccse mellett nevelkedett, utóbbi sajnos pár évvel ezelőtt elhunyt, 71 évesen.

A Down-szindróma egy olyan genetikai rendellenesség, melyben az ember a 21. kromoszóma egy extra példányával születik. Gyógymódja nincs, a szakértők viszont megfigyelték, hogy a rendellenesség gyakrabban fordul elő az idősebb anyák gyermekeinél. A brit Nemzeti Down-szindróma társaság szerint hamarosan 60 évre emelkedhet a betegek átlagéletkora a szigetországban.